Две от най-популярните британски лица на кампанията за напускане на

Две от най-популярните британски лица на кампанията за напускане на ...

Емблематични лица на кампанията за Брекзит заговориха за втори референдум.


Две от най-популярните британски лица на кампанията за напускане на Европейския съюз допуснаха, че би било добре да се проведе втори референдум за членството в общността като най-добрия начин поддръжниците на съюза да издействат по-лека версия на Брекзит или дори напълно да го осуетят, пише "Ройтерс".

Според агенцията мнозина в антиевропейския лагер се опасяват, че напускането накрая ще е "меко", без ограничаване на миграцията и със запазване на част от връзките на фона на разделения в обществото и разочарование от това колко е сложно оттеглянето, както и заради евентуалния икономически ефект на Брекзит.

Бившият лидер на Партията за независимостта на Великобритания (UKIP) Найджъл Фараж, който беше ключова фигура в кампанията за напускане, каза, че става все по-склонен да допусне второ гласуване, за да се изясни дали решението е било правилно. "Може би, само може би, стигнах до момента, в който си мисля, че трябва да имаме втори референдум... за членство в ЕС," каза той. Според него втори референдум би могъл да доведе до урните много по-голям процент поддръжници на Брекзит, отколкото през юни 2016 г.

Малко след Фараж обаче и бизнесменът Арън Банкс, съосновател на кампанията Leave.EU, за когото се смята, че е мобилизирал значителна подкрепа за Брекзит, също обяви, че подкрепя идеята за втори вот. По думите му правителството на Мей не се справя да осигури такова напускане, за каквото британците са гласували и съществува рискът от "неуспешен Брекзит" или "фалшив Брекзит", а премиерът "предава нацията", изтиквайки истинските поддръжници на напускането в ъгъла. Затова сега е моментът те отново да заявят пред урните, че искат "истински Брекзит", каза Банкс.

 

 

Източник: econ.bg