Две от кориците на Капитал, които затварят в себе си

...
Коментари Харесай

"Капитал" продава на търг две исторически NFT-корици

Две от кориците на " Капитал ", които затварят в себе си последните осем години от историята на България, ще бъдат продадени на онлайн аукцион. Това ще бъде първият в България и един от първите пъти в света, когато медийно наличие ще бъде продадено под формата на NFT.

NFT (non-fungible token) e блокчейн услуга, която разрешава цифрово наличие да има неповторим автограф - дигитален документ за достоверност. Това е относително нов метод за търговия с съвременно изкуство. Той се появи през последната година, когато поради локдауните на доста места по света основателите на разнообразни творби нямаха опция да вземат участие в изложения и други събития. Всеки цифров обект, който се подпише по този метод, получава неповторим NFT и по този начин индивидът, който го купи, може да е сигурен, че има цифровия еквивалент на " оригинала ". Пазарът на NFT през последните месеци се развива много бурно, като да вземем за пример три свои корици за 435 хиляди $.

" Капитал " постоянно внимава да тича най-отпред - отсам се вижда най-добре какво се случва и какво следва. Сега блокчейн услугите и криптовалутите трансформират стремително бъдещето освен на финансовите услуги, само че и на всеки бранш, в който навлязат. Само за няколко месеца NFT е на път да предефинира пазара на цифрова благосъстоятелност.

В " Капитал " имаме вяра, че основателите на цифрово наличие би трябвало да има по какъв начин да печелят от него. Въпреки че фокусът на медиата постоянно е бил повече върху бизнеса и стопанската система, постоянно сме считали, че изкуството е значимо. Сега NFT дава още една опция на хората, които са се посветили на него, да извърнат интелектуалната му стойност в пари. Организираме аукциона за кориците и с цел да обърнем внимание върху този метод за търговия, тъй че повече хора да могат да се възползват от него.

Избрахме две корици от хартиеното издание, които (надяваме се) затварят в себе си един тъмен интервал от историята на България. Първата е направена за началото на всеобщите митинги против избирането на Делян Пеевски за началник на ДАНС през 2013 година Втората е от напълно скоро - от санкционирането на същата фигура по американския закон " Магнитски ". Това е началото и (пак - надяваме се) краят на една срамна епоха. В нея се случваше тъкмо противоположното на това, за което пишем нагоре - вместо напредък, допуснахме България да затъне в корупция и да пропусне доста. В това време доста бизнеси, благоприятни условия и хора бяха смазани.

" Капитал " - не. За нас тези две корици са също знак на персонална и професионална горделивост. Успяхме да запазим главата си цяла и високо вдигната. Вършихме си работата - показвахме това, което в действителност се случва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР