Две от ключовите медии в разследването на Paradise Papers заклеймиха

...
Две от ключовите медии в разследването на Paradise Papers заклеймиха
Коментари Харесай

Офшорна компания съди БиБиСи и Гардиън за Paradise Papers

Две от основните медии в следствието на Paradise Papers жигосаха подхванатите против тях правосъдни дейности . Компания се пробва да принуди " Гардиън " и БиБиСи да разкрият документи , употребявани от кореспонденти, написа " Гардиън ".

 Paradise papers - нови скандални разкрития за финансите на политиците
Paradise papers - нови скандални разкрития за финансите на политиците

Повече от 13 млн. документа за 120 политици от разнообразни страни бяха огласени

Волфганг Крах, основният редактор на " Зюддойче цайтунг ", немският вестник, който се е сдобил с информацията, означи, че е " извънредно смутен от опита да се принуди медия да съобщи високо сензитивна информация , която може да заплаши живота и здравето на източниците ".

Крах разясни, че, че няма да разреши на " Гардиън " или на други сътрудници да разкриват изтеклите документи на трета страна.

Директорът на Международния консорциум за проверяваща публицистика Джерард Райл, който координира плана Paradise Papers, разказа правосъдния иск като " евентуално рисков миг в свободата на слово във Англия ".

Офшорната компания Appleby е в центъра на историята против двете английски медии. Компанията също упорства " Гардиън " и БиБиСи да разкрият всички 6 милиона документа, които са на Appleby.

Appleby желае обезщетение за разкритите конфиденциални юридически документи. Според компанията документите са откраднати при хакерска офанзива и няма публичен интерес към историите , оповестени за Appleby и за клиентите им. Тя съди единствено " Гардиън " и БиБиСи.

Paradise Papers разкрива огромното укриване на налози в офшорни зони от физически и юридически лица. В плана вземат участие 380 публицисти от 96 медии в 67 страни . Консорциумът включва " Ню Йорк таймс ", " Монд ", ABC в Австралия и CBC News в Канада.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР