Две от членовете на Обществения съвет за Национална детска болница

...
Две от членовете на Обществения съвет за Национална детска болница
Коментари Харесай

Сплашване. ДАНС привика членове на съвета за Национална детска болница заради жалба от Мама и аз

Две от членовете на Обществения съвет за Национална детска болница Мария Шаркова и Надежда Цекулова са били извикани от Държавната организация за национална сигурност (ДАНС), с цел да дадат пояснения по отношение на тъжба, подадена от „ Търговска лига “ по проблема със основаването на болница „ Мама и аз “.

Това стана ясно от изявления на Шаркова и Цекулова в обществените мрежи. Търговска лига е сдружението, което стои зад плана за болница " Мама и аз ".

Свободна Европа потърси удостоверение на информацията от ДАНС.

„ Всички дейности, които правим, са с някаква цел. Дали са били извикани, или не, не мога да кажа “, споделиха пред Свободна Европа от пресцентъра на организацията и подчертаха, че информация за действия и елементи към тях не се дава.

Новината идва, откакто в края на април служебният кабинет на Димитър Главчев решението за създаване на частна многопрофилна болница „ Мама и аз “ в София. Отмяната пристигна, откакто планът получи рецензии от неправителствени организации, специалисти, политически партии и президента Румен Радев .

Причините за рецензиите са, че такова лечебно заведение в София би привлякло експерти, а това ще направи невероятно построяването на Национална детска болница, както и че нова частна болница ще харчи пари от здравната каса, само че няма да предлага сложни грижи за деца, споделиха тогава експерти.

Впоследствие Главчев сподели, че желае да ревизират случая с решението на личното му държавно управление и добави, че ще търси отговорните за проблема.

„ Срещу мен и против сътрудниците от Обществения съвет за създаване на Национална детска болница са подадени сигнали в ДАНС от Търговска лига поради позициите ни по отношение на построяването на болничното заведение Мама и аз. Оказва се, че ползите на частен индивид са въпрос на национална сигурност “, написа юристката и експертка по здравно право Мария Шаркова в профила си във Facebook.

„ Днес ми се обадиха от Държавна организация " Национална сигурност ". Трябвало да дам пояснения по тъжба, подадена против мен от " Търговска лига " по отношение на отсроченото им към този момент капиталово желание за основаване на многопрофилна болница " Мама и аз ".

Засега ни е известно, че такива тъжби са подадени и против останалите членове на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница, в това число тези от тях, които нямат обществени изяви в подтекста на проблема с " Мама и аз “, написа Надежда Цекулова, която прибавя, че сходни дейности са „ заплашване “.

„ Търговска лига “ е един от най-големите конгломерати в българското опазване на здравето. Дружеството ръководи болничната верига " Сърце и Мозък " , както и още няколко кардиологични лечебни заведения в страната, производителят на медикаменти " Чайкафарма " и застрахователят " Дал Бог живот и здраве ".

Идеята на " Търговска лига " за огромна многопрофилна болница в столицата не е нова. Още през 2021 година сдружението желае да сътвори такава, само че оценка на здравните управляващи демонстрира, че в региона на София няма потребност от повече болнични кревати.

Малко по-късно " Търговска лига " внася предложение за основаване на частна многопрофилна болница с акцент върху майчиното и детското здраве, само че планът още веднъж не получава утвърждение.
 Обяснено в две минути. Какво знаем за случая с болница  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

След публичното неодобрение и отхвърлянето на решението на Министерски съвет „ Търговска лига “ заяви, че ще промени концепцията - педиатричното поделение в плана ще отпадне, а името на болничното заведение ще бъде заменено.

В дните седмиците след абсурда с болница " Мама и аз " служебното държавно управление обявява интензивност по проблема с създаване на Национална детската болница. Първо стартира почистване на строителната площадка, на която е планувано нейното изграждане, а по-късно служебната здравна министърка , че болничното заведение ще бъде приключена до 2028 година

Националната детска болница би трябвало да сплотява всички нужни услуги и медицински специалности за деца, а освен няколко педиатрични отделения. Проектът е пренебрегнат от ръководещите и здравните управляващи от години.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР