Две оферти – от Словакия и Белгия, са постъпили за

...
Две оферти – от Словакия и Белгия, са постъпили за
Коментари Харесай

Георги Гвоздейков с последна информация за медицинските хеликоптери


Две предложения – от Словакия и Белгия, са постъпили за хеликоптери чартърен.

Това сподели в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция инж. Георги Гвоздейков, шеф на сдружението „ България Хели Мед Сървиз “. Срокът на публичната поръчка за наемане на хеликоптер за оказване на незабавна здравна помощ изтече на 16 януари. Наемът на хеликоптера за една година е към 1,7 млн. евро. При най-хубаво стичане на събитията, незабавна помощ по въздух с хеликоптера чартърен ще може да се оказва в средата на тази година, уточни Гвоздейков.

Предстои съставяне на комисия, която ще оцени документите по допустимост, подадени от двете компании и в случай че има изчезнали документи, ще се даде период от пет дни да се набави цялостната документи. След това ще се отворят техническите оферти и най-сетне ще се отворят ценовите оферти, добави той. Гвоздейков уточни, че е издал заповед до 17 февруари да има определен реализатор. Сертифицирането на „ България Хели Мед Сървиз “ като авиационен оператор не може да се реализира до 17 февруари, защото документите за узаконяване се подават при съществуване на въздухоплавателно средство и подписан контракт. 

Хеликоптерът чартърен ще бъде оборудван, а незабавна помощ с него ще се оказва в случаи на планинско избавяне. Все още не е конкретизирано къде ще бъде основан хеликоптерът. По думите на Гвоздейков би трябвало да се обсъдят опциите за кацане наоколо до лечебните заведения, защото хеликоптерът ще може да каца на сертифицирани летателни площадки. В София има няколко летателни площадки и се приготвя процедура за узаконяване на спомагателни.

„ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД беше основано през август 2022 година за осъществяване на активност по незабавна помощ с хеликоптер. Преди няколко дни министърът на превоза Христо Алексиев сподели, че „ постоянното държавно управление, в последните си дни, сътвори една конструкция, която не можа да проработи добре - „ България Хели Мед Сървис “. Това наложи ние да създадем разбор и да преосмислим тази активност. Анализите демонстрираха, че по-ефективно тази активност може да се извършва, в случай че бъде поверена на Държавния авиационен оператор “. Гвоздейков през днешния ден уточни, че няма разпореждане за закриване на сдружението. 

„ Всички политически претекстове би трябвало да се изкарат от тоя план, тъй като те само пречат и по никакъв метод не основават опция за реализирането на плана, тъй като той би трябвало да се гледа професионално, отговорно “, сподели за Българска телеграфна агенция Гвоздейков в отговор на въпрос има ли политическа офанзива против сдружението. „ Не желая да го имам вяра, няма да го кажа, тъй като това по никакъв метод няма да помогне за реализирането на плана. В последна сметка всички би трябвало да се разграничим от политиката, тъй като обществото има неистова потребност от реализирането на този план “. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР