Две нови защитени територии са обявени в Област Враца след

...
Две нови защитени територии са обявени в Област Враца след
Коментари Харесай

От РИОСВ обявиха нови две защитени територии в област Враца

Две нови предпазени територии са оповестени в Област Враца след осъществяване на процедурите в сходство с условията на Закона за предпазените територии (ЗЗТ). Това са предпазена околност „ Серапионова пещера “ и естествена забележителност „ Пещера „ Дедова дупка “. Така предпазените територии, попадащи в обсега на РИОСВ-Враца, към този момент са 29.
Със Заповед №РД-212 от 06.03.2020 година на министъра на околната среда и водите е оповестена предпазена околност „ Серапионова пещера “, в землището на село Лютиброд, община Мездра, област Враца (обн. Дъждовни води, бр. 45 от 15.05.2020г.). Тя е с обща повърхност от 2.21 дка, заведена под номер 600 в Държавния указател на предпазените територии при Министерство на околната среда и водите (МОСВ).
Защитената околност е оповестена на съображение член 39, по отношение на член 33, алинея 1 от Закон за защитените територии за запазване на местообитания на типове прилепи от национална и европейска значителност: огромен подковонос (Rhinolophus ferrumequinum), дребен подковонос (Rhinolophus hipposideros), южен подковонос (Rhinolophus euryale), огромен нощник (Myotis myotis), остроух нощник (Myotis blythii), пещерен дългокрил (Miniopterus schreibersii), дългопръст нощник (Myotis capaccinii), както и типове безгръбначни животни, измежду които и троглобионтното насекомо Beskovia bulgarica. Предложението за оповестяване на предпазената територия е импортирано в Министерство на околната среда и водите от Дирекция на естествен парк „ Врачански Балкан “.
На територията на предпазената околност са неразрешени строителство, извеждане на сечи, като се изключи санитарни, изкопна и друга активност, водеща до трайни промени на ландшафта, скално катерене и екипиране на катерачески направления, осъществяване на фотоси и всеобщи мероприятия, влизане в пещера в интервалите 25 май - 31 юли и 1 ноември - 1 април и други
Със Заповед №РД-209 от 05.03.2020 година на министъра на околната среда и водите е оповестена естествена забележителност „ Пещера „ Дедова дупка “, в землището на село Челопек, община Враца, област Враца (обн. Дъждовни води, бр. 40 от 05.05.2020г.), с обща повърхност от 15 дка и подземните елементи на пещерата, заведена под номер 546 в Държавния указател на предпазените територии при Министерство на околната среда и водите (МОСВ).
Природната забележителност е оповестена на съображение на член 39, по отношение на член 23, алинея 1 от Закон за защитените територии, за запазване на присъщ под земята ландшафт, който включва 28-метрова пропастна пещера. Тя е забележителна със своите калцитни формирания – сталактити, сталагмити, сталактони, дендрити, пердета, повлеци, ситрови езера, както и калцитни кристали с дължина 5-12 см, скална гъба и езеро.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР