Две нови съмнителни проби за неуточнения остър хепатит при децата

...
Две нови съмнителни проби за неуточнения остър хепатит при децата
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Изследват се две нови съмнителни проби за острия хепатит при децата

„ Две нови съмнителни проби за неуточнения изострен хепатит при децата се изследват в Националния център по заразни и паразитни заболявания, като се чака да се удостовери съществуването на вируса “, съобщи пред Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

Единият от случаите е от Софийско, а другият от Пловдив.

„ Имаше четири проби, доста близки до дефиницията на вируса. Две отпаднаха. Останаха две, които евентуално ще потвърдим, в случай че всичко върви в тази посока “, изясни той.

В момента здравните управляващи събират информация от персоналните лекари за всички съмнителни случаи. Пробите се изследват в Националната референтна лаборатория.

Ангел Кунчев съобщи, че ще се ревизират и съмнителни случаи обратно във времето, в опит да се открие причинителят на неуточнения хепатит.

„ Това си е един хепатит, който не знаем от какво е провокиран. Ние сигурно не можем да кажем нито по какъв начин се предава, нито кой го провокира. “, разгласи Кунчев.

Около 300 случая на острия неизяснен хепатит при децата са обявени по света. В Европейски Съюз са регистрирани 253 болни.

Относно пандемията от COVID-19 Ангел Кунчев съобщи, че към момента не е настъпил моментът, в който да може тя да бъде приравнена към грипната зараза.

Според основния държавен здравен контрольор българите не би трябвало да разчитат на развиването на групов имунитет, тъй като у нас към момента има доста хора, които не са се сблъскали с заболяването, нито са имунизирани.

По думите на Кунчев никой не може да предвижда по какъв начин и дали ще се развие пандемията наесен. Междувременно обаче през лятото рестриктивните мерки в Европа се облекчават сензитивно. От на следващия ден отпада условието за носене на маска по време на полет в Европейския съюз.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР