Две нови площадки за деца с увреждания ще бъдат открити

...
Две нови площадки за деца с увреждания ще бъдат открити
Коментари Харесай

Две нови площадки за деца с увреждания откриват до края на пролетта в София

Две нови площадки за деца с увреждания ще бъдат открити до края на пролетта в София, оповестява Българска национална телевизия.

Според наредбата на министерството на районното развиване, минимум 50 на 100 от оборудванията на всички детски площадки, би трябвало да са пригодени и за деца със специфични потребности.

Всички новоизградени детски площадки в София би трябвало наложително да са оборудвани и за деца с увреждания. Това може да са релефни числа за деца с нарушено зрение или просто място без столче към детската масичка, планувано за дете в количка. В момента към този момент са оповестени публични поръчки за две нови площадки - на ул. Черковна и до Двореца на децата.

Според Димитър Данчев, шеф на "Зелена система ", Софийска община, тези площадки са "проектирани и планувани напълно за прилагане на деца с увреждания, защото те са със специфични рампи и специфични детайли, които могат да бъдат употребявани от тях, само че това не значи, че единствено те могат да ги употребяват, могат да бъдат употребени и от деца без увреждания ".

Засега в София има една такава площадка в Южния парк. Там има специфична люлка, само че рядко се употребява по предопределение.

Христина Николаева, ръководител на съдружие "Защита на правата на хората с аутизъм в България " споделя, че до момента не в виждала дете с инвалидна количка, която да употребява люлката, заради простата причина, че то няма по какъв начин да стигне до нея.

Николаева има двама синове. По-малкият - Люби - е на 8 години и има аутизъм. Според майката с изключение на недостъпната среда има и друга причина рядко да виждаме деца със специфични потребности да играят с останалите. И това са репликите на майките.

Христина се надява обществото да спре да дискриминира другите, тъй като изключително при децата това може да е пагубно за развиването им. И в случай че Люби има усложнения с четенето и още е в предварителен клас, то математиката му е на равнище пети клас. Освен това и той като всички други деца най-вече обича да се забавлява.

Майките на деца с увреждания готвят шести народен митинг в сряда. Исканията им още веднъж са за обективна обществена система, съответна интеграция и заслужен живот, ще упорстват и за приемане на Закона за персоналната помощ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР