Две научни титли е получил с плагиатство професорът и университетски

...
Две научни титли е получил с плагиатство професорът и университетски
Коментари Харесай

МОН уличи в плагиатство Венелин Терзиев, който за 4 години от учител по химия стана професор

Две научни трофеи е получил с плагиатство професорът и академични учител Венелин Терзиев. Това е открила инспекция на Комисията по академична нравственос (КАЕ) към Министерството на образованието и науката (МОН).

Венелин Терзиев е обществено прочут от няколко години заради извънредно огромната си интензивност в разнообразни сфери на науката, се споделя в известие на пресцентъра на МОН.

Проверката по случая стартира през юли предходната година, когато министърът на образованието Николай Денков разпореди инспекция на дисертациите му. Сигналът, по който МОН стартира инспекцията, е против четирима докторанти, чийто теоретичен началник е Терзиев. Сред тях е и някогашният която неотдавна стана член на директорския ръб на БДЖ.

Тогава стана известно, че дипломираният преподавател по химия Венелин Терзиев единствено за няколко години е показал 4 дисертации, над 1600 научни изявления и с главозамайваща скорост се е изстрелял до званието " професор ".

Накърняване на авторски права е намерено в дисертациите на Венелин Терзиев за придобиването на научните степени " лекар " и " лекар на науките " в професионалното направление " Икономика ", сочи инспекцията на МОН, оповестена през днешния ден.

В първия случай арбитрите на Комисията по академична нравственос откриват висока степен на плагиатство в теоретичен труд на тематика " Въздействие на дейни политики и стратегии върху пазара на труда ", предпазен във Варненския свободен университет " Черноризец Храбър " през 2014 година От общо 296 страници плагиатстваните са 65 . Това енад 22 % от дисертацията, с която Терзиев става така наречен дребен лекар в направлението " Икономика ". Сред откритите нарушавания са неточни цитирания, излагане на данни с неизяснен генезис, съвпадане на текстове с изявления на други създатели.

При втората инспекция е открито плагиатство при придобиването на научната степен " лекар на науките " през 2015 година С дисертацията " Предизвикателства пред общественото програмиране в подтекста на поощряване на обществената интензивност и регулирането на общественото развиване посредством дейни политики " В.Т. става така наречен огромен лекар в професионалното направление " Икономика " в Стопанската академия " Димитър А. Ценов " в Свищов. Плагиатствани са 231 страници от общо 374 . Това е 61.8 % от научния труд. Отново има неточни и подвеждащи цитирания. В отчета се показва, че липсват източници на данните в таблиците и фигурите, и са употребявани изявления, които нямат общо с тезата на дисертацията. Становището на Комисията по академична нравственос е, че дисертационният труд е с висока степен на плагиатство.

За решенията са известени университетите, в които са предпазени дисертациите, с цел да могат да подхващат дейности по лишаване на съответната научна степен, според Закона за развиването на университетския състав.

Комисията по академична нравственос е завършила още една инспекция на дисертация на Терзиев. Трудът е предпазен в Националния боен университет " Васил Левски " (НВУ) през 2014 година и е на тематика " Модели на повишение на успеваемостта на системата за обществена акомодация на военнослужещите, освободени от военна работа, в динамична обществена среда ". Благодарение на него Терзиев е станал " лекар на науките " в направлението " Национална сигурност ". Проверени са и изявленията му за заемането на академичната служба " професор " в същото направление в Националния боен университет. В тези два случая арбитрите на КАЕ не са открили плагиатство.

Комисията ревизира и теоретичен труд на Венелин Терзиев в направлението " Социални действия ", само че работата по него още не е завършила, осведомят от МОН.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР