Две научни титли е получил с плагиатство професорът и университетски

...
Две научни титли е получил с плагиатство професорът и университетски
Коментари Харесай

Професор е получил две научни титли с плагиатство, едната във Варненския свободен университет

Две научни трофеи е получил с плагиатство професорът и академични учител В.К.Т. Това откриха инспекции на Комисията по академична нравственос (КАЕ) към Министерство на образованието и науката (МОН), оповестяват от ведомството за Moreto.net.

Проверка демонстрира, че става въпрос за Венелин Кръстев Терзиев.

Терзиев е обществено прочут от няколко години заради извънредно огромната си интензивност в разнообразни сфери на науката, допълват от МОН.

Накърняване на авторски права е намерено в дисертациите на В.Т. за придобиване на научните степени „ лекар “ и „ лекар на науките “ в професионално направление „ Икономика “.

В първия случай арбитрите на КАЕ откриват висока степен на плагиатство в теоретичен труд на тематика „ Въздействие на дейни политики и стратегии върху пазара на труда “, предпазен във Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър “ през 2014 година

От общо 296 страници плагиатстваните са 65 или 22,2% от дисертацията, с която В.Т. става така наречен „ дребен лекар “ в направление „ Икономика “. Сред откритите нарушавания са неточни цитирания, излагане на данни с неизяснен генезис, съвпадане на текстове с изявления на други създатели.

При втората инспекция е открито плагиатство при придобиването на научна степен „ лекар на науките “ през 2015 г . С дисертация „ Предизвикателства пред общественото програмиране в подтекста на поощряване на обществената интензивност и регулирането на общественото развиване посредством дейни политики “ В.Т. става така наречен „ огромен лекар “ в професионално направление „ Икономика “ в Стопанската академия „ Димитър А. Ценов “ в Свищов.

Плагиатствани са 231 страници от общо 374, което е 61,8% от научния труд. Отново има неточни и подвеждащи цитирания. В отчета се показва, че липсват източници на данните в таблиците и фигурите и са употребявани изявления, които нямат общо с тезата на дисертацията. Становището на КАЕ е, че дисертационният труд е с висока степен на плагиатство.

За решенията са известени университетите, в които са предпазени дисертациите , с цел да могат да подхващат дейности по лишаване на съответната научна степен според Закона за развиването на университетския състав.

Комисията по академична нравственос завърши още една инспекция на дисертация на В.К.Т. Трудът е предпазен в Националния боен университет „ Васил Левски “ (НВУ) през 2014 година и е на тематика “Модели на повишение на успеваемостта на системата за обществена акомодация на военнослужещите, освободени от военна работа, в динамична обществена среда “. Благодарение на него В.Т. е станал „ лекар на науките “ в направление „ Национална сигурност “.

Проверени са и изявленията му за заемане на академичната служба „ професор “ в същото направление в НВУ. В тези два случая арбитрите на КАЕ не са открили плагиатство.

Комисията ревизира и теоретичен труд на В.Т. в направление „ Социални действия “, само че работата по него още не е завършила.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР