Две министерски оставки се очакват днес - на Александър Николов

...
Две министерски оставки се очакват днес - на Александър Николов
Коментари Харесай

Ще има подадат ли оставки днес Николов и Генчовска -

Две министерски оставки се чакат през днешния ден - на Александър Николов и на Теодора Генчовска.

Министрите на енергетиката и на външните работи са от квотата на " ИТН " и поеха уговорката да се съобразят с настояването на водача си Слави Трифонов и да изоставен постовете. В същото време вицепремиерът Асен Василев през вчерашния ден даде да се разбере, че държавното управление би траяло да работи с Николов, както и с Радостин Василев. Министърът на спорта към този момент подаде оставка.

Миналата седмица Трифонов разгласи във видеообръщение, че поставя завършек на " тази мъка " и приключва четворната коалиция. Ангажименти отвън страната попречиха на двамата да подадат оставки незабавно, както това сториха другите им двама сътрудници министри от Има Такъв Народ: Гроздан Караджов (регионално развитие) и Радостин Василев.

Разривът с Караджов поради разногласието поискани ли са още близо три милиарда лв. за пътища, и напрежението с Генчовска поради изказванията, че министър председателят Петков е водел паралелна политика във връзка с Република Северна Македония наподобява затварят вратата за тях двамата. Дали другите двама ще размислят следва да разберем.

Кои ще са възможните наследници на министрите не е оповестено. Имената би трябвало да внесе в Народно събрание министър председателят и те да бъдат разисквани и гласувани от народните представители. Не един и двама представители на " Продължаваме промяната " обаче дадоха да се разбере ясно, че това не е първият им приоритет. Такъв е подсигуряването на депутатско болшинство за приемането на актуализацията на бюджета.

Напускането на Има Такъв Народ остави ръководещата към този момент тройна коалиция без болшинство. За нужните 121 гласа не им доближават 12. Текат совалки сред " Продължаваме промяната " и депутати от Има Такъв Народ в опит Политическа партия да привлекат нужните им гласове. Миналата седмица тъкмо поради гласовете на Има Такъв Народ в бюджетната комисия в Народното събрание законопроектът за изменение на Закона за държавния бюджет за 2022 година не бе утвърден на първо гласоподаване и ръководителят на главната отраслова комисия Любомир Каримански (ИТН) ще би трябвало да предложи отхвърлянето му в пленарна зала.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР