Две мъжки птици от вида Хумболтов пингвин станаха татковци за

...
Две мъжки птици от вида Хумболтов пингвин станаха татковци за
Коментари Харесай

Пингвини гейове станаха татковци

Две мъжки птици от типа Хумболтов пингвин станаха бащи за първи път, откакто получиха оплодено яйце от чиновниците в зоопарк в Ню Йорк, съобщи Асошиейтед прес.

Еднополовата двойка, Елмър и Лима, е първата в зоологическата градина „ Розамънд Гифърд “ в град Сиракюз, която се грижи за бебе. В няколко други институции са постигнали триумф с пингвини от един и същи пол, които дружно мътят яйцата, а по-късно отглеждат и дребните.

От зоопарка обясниха, че Елмър и Лима са мътили яйце, което е снесено от пингвини, които постоянно несъзнателно чупели към този момент оплодените си яйца. Мъжките птици сполучливо са се справили и бебето се е излюпило на 31 декември.

Специалисти първо са тествали двойката с подправено яйце в гнездото, което Елмър и Лима си създали предходната есен по време на размножителния сезон. Не всички пингвини родители се оправят с мътенето на яйцето, като някои го държат до себе си, вместо да седнат върху него, с цел да е на топло, а други се бият един с различен кой да го мъти.

Елмър и Лима обаче нямали проблем с това и били родители за образец, като се редували да пазят яйцето на топло. След като двойката сполучливо издържала инспекцията, чиновниците заменили подправеното яйце с същинско. Те още веднъж се редували в грижите, до момента в който пилето им се излюпи. Малкото, което към момента си няма име, е в чудесно здраве.

Елмър и Лима не престават да поставят изключителни грижи за новороденото.

„ И откакто към този момент имат опит в това и продължат да се оправят добре, те ще бъдат считани за подобаващи за развъждане и на други яйца в бъдеще “, споделя шефът на зоопарка Тед Фокс, представен от vesti.bg.

Произхождащи от тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка, пингвините от типа Хумболт са избрани като уязвими от Международния съюз за запазване на природата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР