Две лунни затъмнения ще имаме възможност да наблюдаваме тази година

...
Две лунни затъмнения ще имаме възможност да наблюдаваме тази година
Коментари Харесай

Две лунни затъмнения наблюдаваме през 2023 от Варна

Две лунни затъмнения ще имаме опция да следим тази година от Варна. Това оповестиха за Moreto.net от НАОП „ Николай Коперник ".

Настоящата 2023 година е относително бедна на забавни астрономически събития. Някои по – атрактивни към този момент отминаха, споделят експертите.

Лунно затъмнение от полусянката на Земята ще следим на 5 май 2023 година От България затъмнението ще бъде очевидно с изгрева на Луната (20 часа 13 мин. за Варна), когато тя към този момент е в полусянката на Земята. Тъй като затъмнението е от полусянката то ще бъде съвсем незабележимо, още повече първоначално ще бъде ниско над морския небосвод и в относително ярко небе.

Начало на затъмнението от полусянката: 18 ч. 13 мин. 39 сек.

Максимална фаза: 20h 22m 53s

Край на затъмнението от полусянката: 22 ч. 31 мин. 54 сек.

Частично лунно затъмнение ще можем да забележим на 28 против 29 ноември 2023 година От България затъмнението ще може да се следи в комфортно нощно време. По време на затъмнението, на към 6.5° източно от Луната ще се вижда ярката планета Юпитер.

Начало на затъмнението от сянката на Земята: 22 ч. 34 мин. 41 сек.

Максимална фаза: 23 ч. 14 мин. 06 сек.

Край на затъмнението от сянката: 23 ч. 52 мин. 50 сек.

Два са по-ярките и комфортни за наблюдаване метеорни потока - Персеиди и Геминиди през 2023 година

Персеиди

Максимумът на метеорния поток Персеиди ще бъде на 13 август 2023 година, денем българско време. Подходящо е наблюдения да се вършат през миналата нощ (12 против 13 август) и идната (13 против 14 август). На тези дати Луната изгрява късно след среднощ, което прави наблюдението комфортно, без Луната да пречи. Очакваната интензивност по време на максимума е към 90-100 метеора на час, а радиантът - мястото, от което метеорите очевидно се разбягват, е в посока североизток.

Геминиди

Максимумът на Геминидите ще бъде на 14 декември 2023 година Около 21.00 часа българско време, а предстоящият брой метеори е към 120 за час. Същата вечер Луната ще залезе рано и няма да попречва наблюдението на метеорния поток. Радиантът е в съзвездието Близнаци (Gemini), което изгрява от източния небосвод и в продължение на нощта се издига високо в небето. Това прави изискванията за наблюдаване през цялата нощ доста положителни.

За наблюдението на метеорните потоци не е нужна никаква астрономическа техника, задоволително е да се откри намерено място, надалеч от градските светлини. Около Варна такова уместно място е Франгенското плато.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР