Две лица са привлечени към наказателна отговорност за недеклариране на

...
Две лица са привлечени към наказателна отговорност за недеклариране на
Коментари Харесай

Две лицаще отговарят за недеклариране на парични средства в големи размери

Две лица са привлечени към наказателна отговорност за недеклариране на парични средства в огромни размери при прекосяване на българската граница, следствието се води под управлението на Районна прокуратура – Видин. Това оповестяват от Апелативната прокуратура в София.  

По едно от делата в качеството на обвинен е притеглен И.Ч., жител на Турция. На 14.11.2023 година мъжът влезнал в България през Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост Видин – Калафат от Румъния с управлявания от него товарен автомобил. Той не извършил задължението си за обявление на парични средства в изключително огромни размери, пренасяни през границата на страната.
При осъществена инспекция в шофьорската кабина митническите инспектори разкрили пакети с валута от разнообразни купюри. Общата стойност на недекларираните парични средства е 47 505 английски и 13 710 шотландски лири.

Обвиняемият И.Ч. е арестуван за период до 72 часа с разпореждане на прокурор. Предстои съдът да прегледа импортираното искане за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража " по отношение на него.

Ден по-рано, 13.11.2023 година, при различен случай в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт Видин бил тестван товарен автомобил, пътуващ от Нидерландия за Турция. Шофьорът – турски жител, отрекъл да придвижва артикули, които следва да заявява.
Митническите чиновници разкрили укрити зад гредата на бронята на влекача два пакета, обгърнати с фолио, съдържащи общо 42 000 евро.

Водачът е притеглен в качеството на обвинен за осъщественото от него закононарушение по член 251, ал.2 от Наказателен кодекс. Взета му е мярка за неотклонение „ гаранция " в размер на 5000 лв..

С оглед влезлите в действие промени във Валутния закон и Наказателния кодекс неизпълнението на обвързване за обявление на парични средства, пренасяни през границата на страната, и изключително огромни размери на цената на предмета на закононарушение, е наказуемо с „ отнемане от независимост " до пет години и с санкция в размер на една пета от цената на предмета на закононарушението. При непостоянен легален генезис на пренасяните през границата на страната средства плануваното в закона наказване е „ отнемане от независимост " от една до шест години, като средствата се лишават в интерес на страната, напомнят от обвиняването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР