Две кариери се предвижда да бъдат изградени близо до Белоградишките

...
Две кариери се предвижда да бъдат изградени близо до Белоградишките
Коментари Харесай

Копаят кариери до Белоградчишките скали, местните на протест

Две кариери се планува да бъдат построени покрай Белоградишките скали. Това подвигна локалните на митинг, защото те считат, че кариерите заплашват естествената забележителност и екотуризма, предава бТВ.

Разрешителното обгръща територия от към 1 кв. км в землищата на селата Чифлик и Праужда. Според локалните поданици тя попада в предпазените зони Западен Балкан и Западна Стара планина и Предбалкан.

Кариерите заплашват неповторимия ландшафт Белоградчишки скали, който годишно притегля стотици хиляди туристи, сподели Георги Георгиев от гражданския предприемчив комитет. Двете зони за изследване за кариери ще се появят зад неповторимата панорама от най-посещаването място – Белоградчишкото кале, уточни той и добави, че става дума за съществено увреждане на най-популярния ландшафт в региона.

От Инициативния комитет срещу кариерите настояват, че разрешителното за тях е издадено в последния ден на служебното държавно управление и упорстват то да бъде анулирано.

Жалби

До края на предходната седмица са били подадени седем тъжби против разрешителното, една от които е от Община Белоградчик.

Кметът Борис Николов застава зад локалните и не желае да има изследване за кариери.

От компанията, която стои зад сондажите, са безапелационни, че няма да навредят на популацията и няма да увредят природата. Подчертаха и че на този стадий не се знае по кое време ще стартират сондажите, а може и да не се стигне до построяването на кариера.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР