Две жени, бивши и бъдещи депутати в 49-ото Народно събрание,

...
Две жени, бивши и бъдещи депутати в 49-ото Народно събрание,
Коментари Харесай

Игра на преференции - за приликите и разликите между "Фейсбук" и три села на края на света

Две дами, някогашни и бъдещи депутати в 49-ото Народно заседание, пренаредиха листите на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и " Продължаваме Промяната - Демократична България " във Варна. Профилите на Славена Точева и Стела Николова нямат нищо общо между тях. Но анализът на персоналния избор, който са привлекли, дава красноречиви сигнали за политическия морал на обединенията, които ги излъчват. Между тях по брой преференции във Варненския изборен регион се подрежда водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Бившата хостеса, еколог, икономист, финансист и специалист в областта на туризма Славена Точева е събрала

10 155 преференции, от общо 52 096 гласа за ГЕРБ - Съюз на демократичните сили

във Варненския многомандатен изборен регион. Така тя измести от второто място в листата на партията някогашния състезателен министър Красен Кралев, който е съумял да събере едвам 2996 преференции.

Истинската изненада обаче са политическите почитатели на Точева в селата край Варна и Провадия. Така да вземем за пример в с.Тръстиково нейната кандидатура е предпочетена от 89% от гласувалите за ГЕРБ - Съюз на демократичните сили. В безспорни стойности това прави 163 преференциални гласа от общо 182 души, дали своят вот за обединението. Тръстиково е в община Аврен, знае се само като жп спирка на пътническия трен София - Варна и има 628 поданици. Близо 56% от тях са българи, съвсем 7% са турци, а 14% - роми. Други 18% не се самоопределят като принадлежащи към нито един от тези етноси.

В друго село - провадийското Житница, Точева е събрала

желанията на 73% от гласоподавателите на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили

То има 821 поданици, от които на преброяването през 2011 година 510 не са поискали да отговорят на въпроса дали се самоопределят като българи, турци, роми или други.

 " Ще ви закрия учебното заведение " – репортаж на наблюдаващ от ОЧИ

В трето село, Величково, от 117 дали своят вот 69 са харесали отново Точева, а това прави 59% от подадените гласове за партията й. Публичната информация за селото е прекомерно нищожна, то е в община Дългопол, има към 600 поданици, от които близо 70% роми.

В гр. Синдел, отново в Авренската община - от 148 гласа за листата на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили 81 са с желание за Славена Точева. Това е и най-скромният й триумф в привличането на преференциален избор на тези избори. Синдел е град с 1170 души население, от които над 56% роми.

С 3862 преференции от седмото място в листата на коалиция " Продължаваме Промяната - Демократична България " във Варна Стела Николова измести от второто място в нея Ивайло Митковски, има 1443 преференции. Николова е събрала

повече преференции даже от лидера на листата Даниел Лорер

предпочетен персонално от 3781 души.

Сравнявайки триумфа на Славена Точева и Стела Николова, локалното електронно издание Moreto.net прави забавен разбор, като съпоставя благосклонностите, които двете от тях събират в обществените мрежи с триумфа им в последните парламентарни избори. Според този разбор Стела Николова има

8100 почитатели във фейсбук и събира 3862 преференции

В същото време Славена Точева е събрала близо 6 пъти повече преференции, в сравнение с са почитателите ѝ в обществената мрежа.

 Божидар Божанов и Манол Пейков минават напред в листите на новата коалиция Божидар Божанов и Манол Пейков минават напред в листите на новата коалиция

Интересна е и друга статистика, обвързвана с изборните резултати във Варна. Така да вземем за пример в секциите с преобладаващо ромски гласоподаватели съвсем 60% от гласовете са били подадени за претендентите на Движение за права и свободи. Това демонстрират протоколите от изборните секции, в които обичайно гласоподават най-вече роми. Така да вземем за пример в двете секции на ул. " Розова котловина "

в гетото на градския кв. " Аспарухово " Движение за права и свободи печели над 70% от подадените гласове

В две от общо три ромски секции в крайния кв. " Владиславово ", както и в кв. " Младост " във Варна за Движение за права и свободи са подадени над 50% от гласовете. Около 43% от гласоподавателите в секцията, където гласоподава ромското гето " Максуда " също са дали гласа си за Движение за права и свободи.

В секцията в с. Каменар, което на процедура е квартал на Варна от над 800 гласоподаватели, гласувалите са едвам 157. От тях 110 гласа за подадени за Движение за права и свободи, като единствено 9 машинно.

Във втората секция в селото от 700 гласоподаватели гласувалите в неделя са едвам 149. При 133 действителни бюлетини за Движение за права и свободи са подадени 106 гласа единствено с хартиена бюлетина.

Така окончателните, само че към момента неофициални резултати за Варненска област от преди малко отминалите избори демонстрират, че тя ще изпрати в новото Народно заседание 16 депутати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР