Две жалби спират, макар и временно, реализацията на проекта за

...
Две жалби спират, макар и временно, реализацията на проекта за
Коментари Харесай

Жалби забавят строежа на бъдещата магистрала Русе - Велико Търново


Две тъжби стопират, въпреки и краткотрайно, реализацията на плана за автомагистралата Русе – Велико Търново, предава Бнт. Те са подадени в екоминистерството в последния вероятен миг от физически лица и неправителствена организация от село Хотница. 

Единият претекст на жалбоподателите е обвързван с автомобилния трафик, който ще засегне Хотница, въпреки че утвърденият вид на трасето минава западно от селото. Вторият претекст е, че при построяването на автомагистралата ще бъдат наранени скотски типове и техните местообитания от екологичната мрежа Натура 2000. Жалбите са импортирани в екоминистерството единствено час преди приключването на крайния период за обжалване, като единствено едната тъжба е 80 страници. При тази обстановка планът на бъдещата автомагистрала ще се забави най-малко 6 месеца. Това провокира възмущението на всички, които чакат автомагистралата час по-скоро да стане факт.

В началото на годината висшият експертен съвет към Министерството на околната среда и водите утвърди единомислещо комбинирания вид от 133 км на новата автомагистрала Русе – Велико Търново. Оказва се обаче, че поданици на Хотница са срещу новият път да минава покрай селото.

Десислав Йорданов – кметски наместник на с. Хотница: „ Запознат съм, че има тъжба от група поданици от селото. Те възразяват, тъй като смятат, че автомагистралата ще замърсява околната среда на селото и са си дали жалбите. Аз персонално като кмет и по-голямата част на селото не сме срещу автомагистралата. Смятаме, че това е и един подобаващ миг за развиването на селото, като премине автомагистралата около село Хотница. “

Предстои жалбите да бъдат прегледани от Върховния административен съд, което обаче ще отнеме 6 месеца.

Искрен Веселинов – депутат: „ Всъщност това закъснение от евентуално половин година ще се случи точно с помощта на такива недобросъвестни жители, без значение дали принадлежат, или не, към някоя организация. Всъщност всички тези злополуки, които стават по този път съвсем всекидневно, всички тези проблеми с трафика, с икономическата съгласуваност, ще бъдат плод точно на тази тъжба. "

В случай че жалбите паднат в съда, следва отчуждаване на парцелите по трасето на бъдещата автомагистрала. Очакваше се градежът ѝ да стартира през 2019 година, само че с това закъснение това може да се случи и през 2020 година

Очаква се парите за самия градеж на автомагистралата, надхвърлящ половин милион лв., да дойдат от бъдещите доходи от тол таксите за камиони и електронните винетки за леките коли. Изграждането на тол системата обаче също се забави поради обжалвания на поръчката.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР