Две жалби са заведени в Софийския районен съд и Европейския

...
Две жалби са заведени в Софийския районен съд и Европейския
Коментари Харесай

НПО-та с жалби срещу България за „слабото ваксиниране“

Две тъжби са заведени в Софийския областен съд и Европейския комитет за обществени права /ЕКСП/, които ще търсят отговорност от страната за " слабото имунизиране на най-уязвимите жители от COVID-19 ", оповестиха от Българския Хелзинкски комитет.

Жалбоподателите показват, че хиляди български жители с предлежащи болести или на възраст над 60 години са можели да избегнат тежко боледуване и гибел, в случай че са били имунизирани в точния момент.

Исковете са ориентирани към дейности и бездействия на предходните длъжностен и постоянен кабинети, и регистрират позитивната смяна във имунизационната политика при започване на 2022 година Жалбите са били готови в партньорство сред БХК и Инициатива за правораздаване на Отворено общество, с поддръжка от Фондации " Отворено общество ".

В ЕКСП през днешния ден е била подадена групова тъжба поради " неуспеха на българската страна да отбрани уязвимите групи от популацията от тежко боледуване и гибел от COVID-19 ". Според жалбата, наранени са били възрастните хора над 60 години и хората с предлежащи положения като сърдечносъдови болести, диабет, хронични респираторни или нефрологични болести, или рак, при които има доста нараснал риск от тежко боледуване и гибел, когато се заразят със SARS-CoV-2.

Жалбата засяга главно метода, по който българските здравни управляващи са определили и осъществили петте етапи на имунизационния развой и другите предпочитани групи в тях, съгласно Националния проект за имунизиране против COVID-19, признат от Министерския съвет на 7 декември 2020 година Част от груповата тъжба пред ЕКСП е и за " неналичието на съответна връзка по повод нуждата от имунизация ".

Българският Хелзинкски комитет оповестява още, че е подал иск пред Софийския областен съд по Закона за отбрана от дискриминация, поради това, че Националният проект за имунизиране против COVID-19 в България е сложил групата на възрастните хора и хората с съпътстващи хронични болести в по-нисък приоритет от други групи във връзка с достъпа им до имунизиране с първите доставени в страната дози от имунизациите против COVID-19.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР