Две изборни секции ще имаме в Русия, в Украйна може

...
Две изборни секции ще имаме в Русия, в Украйна може
Коментари Харесай

Николай Милков: Има шанс да разрешим проблеми с РСМ, които са съществували десетилетия


Две изборни секции ще имаме в Русия, в Украйна може да не се гласоподава, уточни служебният външен министър

Подготовката във връзка с вота в чужбина тече непрекъснато, даже отвън предизборните акции. Това разяснява пред Българска национална телевизия Николай Милков, длъжностен министър на външните работи.

„ Посолствата провеждат избрани действия, които са свързани с поддържане на връзка с деятелите измежду българската общественост, поддържане на контакти с локални управляващи, които би трябвало да спомагат. Така че ние се готвим непрестанно за някакъв тип избори “, уточни министър Милков.

ВОТЪТ В ЧУЖБИНА

По думите му сега Министерство на външните работи е в напреднал стадий на подготовка за вота на 2 октомври.

„ Навсякъде от дълго време са поискани позволения от приемащите страни за образуване на изборни секции по места. Имаме към вчерашна дата 42 позитивни отговори. Най-вероятно в над 60 страни ще се провеждат избори “, сподели Милков като посочи, че общият брой на секциите в чужбина ще бъде сред 700 и 800.

Възможно е да имаме нов връх по брой изборни секции в чужбина. Министърът сподели още, че чака сред 150 000 и 250 000 наши сънародници да упражнят правото си на избор.

„ От Русия имаме позволение, там вотът ще бъде проведен в двете ни дипломатически представителства – в Москва и в Санкт Петербург “, разяснява Николай Милков.

„ За Украйна към момента не е ясно, допустимо е там избори да няма заради военния риск. Това зависи от интензивността на българската общественост в западните региони на страната. В Турция сме взели всички ограничения, тъй че да няма нарушавания на изборните правила и кодекс “, изясни външният министър.

ОТНОШЕНИЯТА С РУСИЯ

Към момента не се обмислят ходове за отзоваване на съветски дипломати. При състояние, че постъпят сигнали от службите, ограничения не може да не бъдат предприемани, съобщи Милков.

Той регистрира, че връзките сред България и Русия сега се развиват в доста тясна рамка, която е избрана от обективните условия, че Русия води една нападателна война в Украйна и от обстоятелството, че се придържаме към интернационалното право и че членуваме в Европейски Съюз и НАТО.

„ Ние се придържаме към интернационалното право като основополагащ принцип на българската интернационална политика. Нямаме поле за маневриране. Ако има опция за възстановяване на дипломатическите задачи в Русия, бихме могли да разгледаме опциите, само че това е комплицирано “, сподели Милков по отношение на връзките сред България и Русия.

„ От рамката ние не можем и няма да излезем “, безапелационен бе външният министър.

ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

Николай Милков съобщи, че Министерство на външните работи ще продължи да работи за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. По отношение на Република Северна Македония министърът разяснява, че имаме късмет да разгадаем проблеми, които от десетилетия са съществували, само че не са били третирани съществено.

„ Сега тези проблеми не са решени, само че имаме механизъм, признат от българския парламент, става дума за така наречен френско предложение, признат е и от Народното събрание на РСМ, и пред нас има необятно поле за продължение на работата за изчистване на всички противоречиви въпроси “, разяснява служебният външен министър.

Той сподели още, че има изгледи за усъвършенстване на връзките със Северна Македония.

„ Що се отнася за работата ни с държавното управление на РСМ, безпокойствие там буди държанието на опозицията, които употребяват за разнообразни цели тези вътрешни настройки на част от популацията. Очевидно има сили, които оказват опозиция. Издигат една подправена алтернатива, съгласно мен – европейското участие или идентичността на Република Северна Македония “, счита министър Милков.

„ Това не е по този начин, европейското участие е обвързвано с преоценка на предишното и редица пропагандни клишета. Всяка страна преди да влезе в Европейски Съюз би трябвало да се раздели с част от тези подправени парадигми в историческия развой “, безапелационен е той.

„ Този катарзис очевидно би трябвало да се изживее и там. Ще ми се в РСМ да се образува народен консенсус, не можем да разчитаме и приказваме единствено с една политическа партия, на нас ни е нужно да приказваме като страна с страна “, акцентира министър Милков.

„ Да не стане по този начин, че хората с българско съзнание в РСМ да
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР