Две ирански журналистки, арестувани за репортаж за смъртта на Махса

...
Две ирански журналистки, арестувани за репортаж за смъртта на Махса
Коментари Харесай

Иран осъжда журналисти, отразявали смъртта на Амини, на затвор по обвинения в пропаганда

Две ирански журналистки, задържани за репортаж за гибелта на Махса Амини, която провокира национални митинги предходната година, бяха наказани на до седем години затвор, заяви правосъдната власт в неделя.

Смъртта на Амини в ареста на 16 септември 2022 година след ареста й от полицията за морал в Техеран за хипотетично нарушаване на строгите правила за облекло на Иран за дами докара до всеобщи митинги в цялата страна.

Журналистите Елахе Мохамади и Нилуфар Хамеди и двамата бяха приети за отговорни в съдействие със Съединените щати, скрит план против държавната сигурност и агитация против ислямската република, се споделя в уеб страницата на правосъдната система Mizan Online.

36-годишният Мохамади получи шест години затвор за съдействие със Съединените щати и Хамеди, 31, беше наказан на седем години затвор за същото закононарушение, сподели Мизан.

Една година на протест в Иран след гибелта на Махса Амини

Двамата също бяха наказани петгодишни присъди за обвинявания в интрига и по една за агитация, сподели уебсайтът, добавяйки, че присъдите ще бъдат изтърпени по едно и също време.

Мохамади, кореспондент за вестник Хам Михан, и Хамеди, фотограф за вестник Шарг, са били наказани държани в пандиза Евин в Техеран от септември 2022 година, като процесите им стартират през май.

Присъдата против тях предстои на обжалване, добави Мизан.

Решението следва присъдата във вторник на юриста на Амини, Салех Никбахт, на един година в пандиза за агитация против страната и говорене с задгранични и локални медии за случая.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР