Две интересни и редки астрономически събития ни очакват в нощта

...
Две интересни и редки астрономически събития ни очакват в нощта
Коментари Харесай

Две много редки явления този петък

Две забавни и редки астрономически събития ни чакат в нощта на 27 юли – цялостно лунно затъмнение и Марс в съпротива (планетата ще е в противоположна посока на Слънцето на небето, гледано от Земята).

Лунното затъмнение ще стартира към 20.15 часа и ще продължи до към 2.30 часа след среднощ. Пикът му ще бъде от 22.30 ч. до 0.13 ч. на 28 юли, като Луната ще бъде в червеникав цвят (откъдето и името Кървава луна). То ще е най-дългото за XXI век.

Другото събитие на 27 юли е обвързвано с подреждането на Слънцето, Земята и Марс в една линия, а конфигурацията се назовава съпротива или противостоене. Тогава Марс е най-близо до нашата планета, вижда се цяла нощ и има максимален искра, заради близостта.

Астрономическата обсерватория на Шуменското плато провежда наблюдаване на лунното затъмнение и на Марс, оповестиха шефът на обсерваторията проф. Диана Кюркчиева и уредникът ѝ Станислава Тодорова, представени от Българска телеграфна агенция.

Телескопите на обсерваторията ще бъдат свързани с екрани, на които посетителите ще могат да следят астрономическите събития в действително време. Те ще получават и информация за това което виждат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР