Две или повече висши училища да обучават студенти съвместно, както

...
Две или повече висши училища да обучават студенти съвместно, както
Коментари Харесай

Студенти ще се обучават едновременно в два-три университета

Две или повече висши учебни заведения да образоват студенти взаимно, както и да бъде въведен статут на така наречен планови докторанти. Това планува законопроект за промени в Закона за висшето обучение, признат от Министерския съвет в сряда, заяви държавната пресслужба.

Идеята е да се основат взаимни мултидисциплинарни специалности. Студенти, записани в тях, ще учат обособените дисциплини в разнообразни университети. Висшите учебни заведения ще употребяват общи запаси и научен потенциал за подготовката на фрагменти по специалности, изискващи познания и умения от разнообразни области, които са значими за развиването на стопанската система и обществото. Това ще увеличи качеството и успеваемостта на просветителния развой.

Законопроектът урежда изискванията и реда, при които университетите ще подписват съглашения за взаимно образование. Специалностите са от нерегулираните специалности в професионални посоки, за които всяко висше учебни заведения има акредитация, съответстваща на неговата част от взаимното образование.

Условията за приема, интервалите на образование, разпределението на средствата за прехрана и издаването на дипломите ще се прецизират в съглашение, чието наличие е посочено в плана на закон.

Приемът ще се реализира съгласно одобрените места за професионалното направление на координиращото висше учебно заведение. Университетите ще могат да издават взаимни дипломи за приключена образователно-квалификационна степен.

С друга смяна се дава опция просветителната и научна степен " лекар " да се придобива посредством работа по научноизследователски план. Докторантите би трябвало да се образоват в продължение на най-малко три години в постоянна форма с контракт сред висшето учебно заведение или научната организация и ръководителя на плана. В същото време те ще получават възнаграждение съгласно осъществената от тях работа и изискванията на контракта. То може да е в пъти над сегашната докторантска стипендия от 500 лева

" Проектните " докторанти ще се одобряват след оповестяването на конкурс когато и да е на годината отвън одобрените от Министерския съвет бройки за съответната година.

С препоръчаните промени в Закона за висшето обучение ще се форсира подготовката на експерти, в това число в мултидисциплинарни области. Те ще оказват помощ и за израстването на млади откриватели, които са нужни за разширението на научната активност в страната и за развиването на новаторската стопанска система. Успоредно с това ще се подтиква свързаността сред висшите учебни заведения за постигането на по-високо качество на преподаването и научните резултати, обясниха от МОН.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР