Две художествени ателиета по подобие на тези във Фабрика Вулкан“

...
Две художествени ателиета по подобие на тези във Фабрика Вулкан“
Коментари Харесай

Подготвят две художествени ателиета по подобие на „Вулкан“ във Варна

Две художествени ателиета по сходство на тези във Фабрика „ Вулкан “ от предишния век следва да проработят във Варна. Това ще стане допустимо с реновирането на една от запустелите постройки към постройката на художествения музей „ Георги Велчев “ на ул. „ Генерал Радко Димитриев “ 7. Проектът за ремонтът към този момент е реалност, издадено е и позволение за градеж. Работи се по количествено-стойностните сметки, които са за почти 380 хиляди лв.. Обществената поръчка за реализатор ще бъде по рамковото съглашение на общината и ще се случи напълно скоро.

Това сподели кметът на града Иван Портних пред медии, съобщи кореспондент на Moreto.net.

„ Силно стимулирани сме да работим за основаването на нови споделени ателиета по модела на „ Вулкан “. Идеята да интегрираме позитивните образци от предишното и да ги съвместим с новите културни тактики на Общината и културната общественост. Първа крачка в тази посока е реализацията на плана за реорганизация и главен ремонт на прилежащата постройка към живописен музей „ Георги Велчев “ към Градска художествена изложба и основаване на споделени ателиета и цифрова лаборатория “, изясни градоначалникът.
„ В художествените ателиета ще има опция да се развият към 20 интернационалните стратегии. Едно ателие се равнява на 11 стратегии годишно за по един месец. Това значи културни институти, консулства, посолства да могат да вършат продан. Докато наш актьор е в Германия, то немски художник ще твори във варненското ателие, да вземем за пример “, изясни зам.-кметът по културата Ралица Герасимова.

Имотът е дарен през 1959 година от наследниците на Георги Велчев с изискването в него да бъде изработен музей на името на създателя. Две години по-късно музеят заработва. През 2017 година Общината финансира една от прилежащите здания в двора на къщата да бъде възобновена и сега действа като експозиционна зала.

Останалите прилежащи здания сега са неизползваеми. Именно за тях през 2018 година Общината разпорежда планиране за главен ремонт.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР