Две хризантеми и кучешка стража за Вапцаров в БараковоС две

...
Две хризантеми и кучешка стража за Вапцаров в БараковоС две
Коментари Харесай

Две хризантеми и кучешка стража за Вапцаров в Бараково

Две хризантеми и кучешка стража за Вапцаров в Бараково
С две изкуствени хризантеми и следващ кучешки лай, в Бараково бе „ маркирана ” 109-годишнината от рождението на поета Никола Вапцаров, работил и оженил се тук, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

В интервала 1932-1936 година поетът, роден в намиращото се на 65 км от Бараково Банско, е работил във фабриката на братя Балабанови. През 1934 в кметството на селото подписва брак с Бойка, след което се венчават в намиращата се в съседство църква „ Успение на Пресвета Богородица ”. Пред останките от някогашната Балабанова фабрика има бюст на поета, зад него имаше и музей, който бе съборен.

Челото на поета е оцапано от птиците, кацащи на главата му, а и буквите с името и годините му на живот едвам личат.

По самодейност на някогашната кметица на селото Жулиета Лазова, рано тази заран пред паметника на поета бяха сложени две изкуствени бели хризантеми, на „ церемонията ” компания й прави общинският консултант в ОбС-Кочериново Даниела Миланова.

След като сведоха глави пред подвига на поета, двете си отидоха, кой за където е. Два часа по-късно глутницата кучета, обитаващи региона на паметника разпердушиниха цветята, защото явно не ставаха за ястие.

Две от безстопанствените кучета клечаха под бюста на поета, а останалите лаеха против неканените посетители, лежешком върху двата камъка, останали от опустошения музей на поета.

Е, може през днешния ден още някой да мине и остави клонче свят в нозете на поета, само че надали това ще промени нещо.

И толкоз за Вапцаров в Бараково, една самобитна епитафия на пролетарския стихотворец, кръстосал ориста си със селото от община Кочериново.

Тъй като квартал „ Завода ” пустее, локалната будна съвест Методи Панайотов предложи преместването бюста на Вапцаров в центъра на Бараково, само че до в този момент придвижване по въпроса няма.

Вапцаров в Бараково е от дълго време мъртъв, живи са обаче тъжните строфи от творбата му „ Дохождат дни ”:

„ Дохождат дни, такива мрачни дни,че иде ти да виеш от ненавист….Дохождат дни... и питаш се за какво е тази болежка, тази дива ярост….мечта ти би трябвало, в нея да повярваш, в фантазиите няма цензура…А по-добре е да подгониш вятъра, в сравнение с да седнеш и да плачеш.. ”
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР