Две хиляди сирийски боици са пътували от Турция или ще

...
Две хиляди сирийски боици са пътували от Турция или ще
Коментари Харесай

Хиляди сирийски бойци са прехвърлени през Турция в Либия в подкрепа на Триполи

Две хиляди сирийски боици са пътували от Турция или ще дойдат скоро, с цел да се бият в Либия , обявиха сирийски източници, което заплашва да усложни още повече гражданската война на северноафриканската страна , оповестява " Гардиън ".

Разгръщането става откакто предишния месец Турция се съгласи да се притече на помощ на либийския министър председател Файез Сарадж , против Халифа Хафтар.

Анкара поддържа сирийската съпротива от първите дни на борбата против сирийския президент Башар Асад, даже когато истинската Свободна сирийска войска отслабна и се разцепи поради спорове и ислямистки детайли в бунтовническите редици. Сега Турция употребява някои бойци от бунтовниците като пълномощници против кюрдските сили в Сирия , макар изказванията за нарушавания на правата на индивида .

" Това е доста друга обстановка за Сирия ", съобщи Клаудия Газини, старши либийски анализатор в Международната спешна група. " Антитурските настроения към този момент са мощни заради намесата на Анкара и може да се усилят вследствие на това, в интерес на Хафтар. "

Първоначалното разполагане на 300 мъже от втора дивизия на Сирийската национална войска (SNA), сирийски размирен групи, финансирани от Турция , напусна Сирия през военния граничен пункт Хавар Килис на 24 декември, последвано от още 350 на 29 декември. След това са изпратени със аероплан до Триполи, където са ситуирани на фронтови позиции в източната част на града .

Още 1350 мъже минават в Турция на 5 януари . Оттогава някои са ситуирани в Либия , а други към момента минават образование в лагери в Южна Турция . Повече мъже от ислямисткия " Шамски легион " също обмислят да пътуват до Либия .

Броят е доста по-голям от множеството предходни оценки .

Източник разяснява пред " Гардиън ", че се чака се всички сирийски бунтовници в Либия да образуват дивизия, наречена на либийския водач на съпротивата Омар ал Мухтар , която е екзекутирана от Италия през 1931 година и стана известен в Сирия след арабската пролет през 2011 година

Бойците са подписали шестмесечни контракти непосредствено с подкрепяното от Организация на обединените нации държавно управление на националното съглашение (GNA), а н е с турските военни , изясняват източници, за 2000 $ на месец - голяма сума спрямо 450- 550 турски лири (52-72 паунда) на месец, които печелят в Сирия .

На всички е дадено турско поданство , " морков ", който Анкара от няколко години употребява, с цел да притегля бойци в бригади под свое командване.
 Ердоган се закани да съобщи урок на превратаджията Хафтар
Ердоган се закани да съобщи урок на превратаджията Хафтар

Ако Турция не се намеси, Хафтар ще поеме цялостен надзор над Либия

Турция заплаща и медицинските разноски за ранени бойци и за репатрирането на починалите в Сирия. Най-малко четирима сирийци към този момент са починали в Либия , въпреки че техни представители настояват, че са починали на фронтови линии против кюрдските сили в североизточна Сирия .

Миналия месец в обществените медии се появява информация за мъже със сирийски акцент , които настояват, че са в Триполи , един от тях изяснява, че " Свободната сирийска войска е в Либия, с цел да отбрани исляма . Освободихме целия този боен лагер от силите на Хафтар ".

И Анкара, и Триполи неведнъж отхвърлят наличието на сирийски бойци в Либия . " Гардиън " схваща от свои източници, че от този момент на сирийските бойци в страната е неразрешено да разгласяват каквито и да било доказателства за местонахождението си в обществени медии .

Турция до момента е изпратила единствено 35 бойци в Триполи, като съветници , съобщи президентът Реджеп Ердоган предходната седмица. За разлика от нахлуването през предишния октомври в кюрдските елементи на Сирия, интервенция в Либия има дребна поддръжка измежду турската общност .

Според известия, държавното управление в Триполи в началото не желае да одобри сирийски бойци вместо турски войски , само че приема концепцията, когато силите на Хафтар се доближават до столицата .

Миналия месец " Гардиън " осведоми, че 3 000 суданци са изпратени в Бенгази да се бие за Хафтар , присъединявайки с е към към 600 съветски наемници , различен знак, че параметрите на спора се разрастват .

" Оставяйки сирийски бойци да водят бойните дейности значи, че Анкара може да резервира личните си войски , които евентуално ще се сблъскат с съветски наемници ", разяснява Газини.

" Следващият въпрос е - ще продължи ли Путин да разрешава това ? Или Либия ще остане на назад във времето , в случай че Русия и Турция решат да дадат приоритет на своите други припокриващи се стратегически ползи ? ", добавя тя.
 Лавров настоя: Държавността в Либия беше унищожена от НАТО
Лавров настоя: Държавността в Либия беше унищожена от НАТО

Операцията на НАТО през 2011 година била " незаконна, противозаконна случка "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР