Две големи таксиметрови фирми в София искат 15 дни отсрочка

...
Две големи таксиметрови фирми в София искат 15 дни отсрочка
Коментари Харесай

Софийските таксита се скараха. Две фирми искат отсрочка на по-скъпите тарифи

Две огромни таксиметрови компании в София желаят 15 дни пролонгация за плануваното от 1 януари повишаване на цените, тъй като нямали задоволително време, с цел да уведомят корпоративните си клиенти. Това докара до самобитен двубой с останалите таксиметрови компании в столицата, които оповестиха, че по този начин ще се задържат по-ниските цени на целия пазар в столицата, без значение че Столичният общински съвет им гласоподава по-високи минимални и оптимални цени с 36%, които би трябвало да влязат в действие от Нова година.

По информация на Mediapool двете компании, които желаят да задържат по-ниските цени с 14 дни, са Yellow Taxi и Радио Сухопътни войски Такси.

" От началото на пандемията до момента такситата в София понижиха с 1000 коли поради неналичието на клиенти. Ако в този момент поради две компании Столичният общински съвет промени решението и забави повдигането на цените, водачите ще са най-потърпевшите, а клиентите ще продължат да чакат дълго ", разяснява пред Mediapool Красимир Цветков, ръководител на Националния таксиметров профсъюз.

Ако две компании си разрешат лукса да не вдигнат цените, те задържат цените на целия пазар, сподели Цветков. Той уточни, че в Закона за автомобилните транспорти е разказано какви са глобите за компаниите при всяко едно сходно нарушаване. Освен имуществените наказания, е планувана и санкция от 3 хил.лв. за всеки автомобил, а при повече от три нарушавания от този вид, при повече от три влезнали в действие акта, към този момент приказваме за редовно нарушаване. Тук е допустимо лишаване на лиценза за таксиметрова активност. Крайно време е да спрем да търсим по какъв начин да заобикаляме законите и да стартираме да ги съблюдаваме, прикани ръководителят на Националния таксиметров профсъюз.

В елементи, нормата в закона споделя, че, “Който допусне осъществяването на таксиметров транспорт по цена за километър пробег под минимално или над оптимално избраната от общинския съвет за територията на съответната община, се санкционира с санкция или с имуществена глоба 3000 лева и автомобилът се отписва от листата с данни за колите към удостоверението за регистрация за осъществяване на таксиметров превоз”.

Преди седмица Столичният общински съвет одобри отчет, с който усили с 36% минималните и оптималните цени за километър. Така, от 1 януари минималната дневна цена става 1.05 лв. на километър, а дневната оптималната цена - 1.78 лв.. Минималната нощна цена става 1.21 лв. на километър. Цената на нощния таксиметров транспорт на километър ще бъде 2.19 лв..

Решението на СОС пристигна след митинг на таксиметровите компании до момента в който заседаваха общинските съветници. Карлос Контрера (ВМРО), Зафир Зафиров (ГЕРБ) и Борис Бонев ( “Спаси София”).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР