Двe големи фармакомпании – Roche и Eli Lilly, обединяват сили,

...
Двe големи фармакомпании – Roche и Eli Lilly, обединяват сили,
Коментари Харесай

Световни компании разработват кръвни тестове за болестта на Алцхаймер

Двe огромни фармакомпании – Roche и Eli Lilly, сплотяват сили, с цел да разработят кръвен тест за заболяването на Алцхаймер, и възнамеряват да стартират двугодишно клинично изпитване със стотици доброволци, предадоха международните организации. Целта е продуктът да кандидатства за утвърждение от регулаторния орган на Съединени американски щати FDA.

Общото изпитание на двете компании идва в миг, в който три компании производителки на медикаменти, ориентирани към закъснение развиването на заболяването на Алцхаймер – Eli Lilly, Eisai и Biogen, се приготвят да ги продават на фармацевтичния пазар. Експертите обаче са безапелационни, че тяхната приложимост ще изисква диагностициране на по-ранни стадии на болестта, в сравнение с това се случва в сегашния миг.

Засега се знае, че Roche ще наеме няколкостотин доброволци с ранни признаци на деменция, с които ще започват изпитванията през идващите 18 до 24 месеца. Така ще бъде готова документи съгласно регулаторните условия, която ще бъде евентуално подготвена за внасяне в регулатора на в Съединени американски щати през 2025 година, разяснява Брус Джордан, началник на Отдела за персонализираните здравни решения в Roche Diagnostics, представен от Ройтерс.

Според осведомени източници FDA е сложила условие пред Roche да бъдат наети огромен брой пациенти в първичната здравна помощ – при фамилните лекари, което прави изпитването едно „ голямо начинание “, тъй като процентът на хора с Алцхаймер измежду търсещите първична помощ за деменция към момента не е сигурен.

Усилията на производителя Roche да създаде свое лекарство за Алцхаймер се провалиха предходната година, само че работата на компанията по основаване на китове за тестване и проучвания на медикаменти продължи.

Кръвният тест открива следи от токсичния протеин бета амилоид, който се натрупва в мозъците на пациенти с Алцхаймер. Доказано е, че две от медикаментите, на които се разпореждат доста очаквания, отстраняват амилоида.

Тестът на Roche, прочут като Elecsys Amyloid Plasma Panel, не е предопределен да даде финален отговор, потвърждаващ съществуването на Алцхаймер при пациента, а да разпознава хора, които би трябвало да преминат към идващ стадий на диагностициране с по-скъпи и натоварващи потвърдителни проби като PET сканиране или разбор на гръбначномозъчна течност.

Roche се надява да продаде кръвния тест с обещанието, че ще помогне на здравните системи да понижат нуждата от PET сканиране или разбор на гръбначномозъчна течност.

Lilly към този момент е създала кръвен тест, ориентиран към протеина P-tau217 – различен значим знак за заболяването на Алцхаймер, и работи на това поле дружно с компанията Quanterix. Още две огромни компании също създават свои кръвни проби за заболяването на Арцхаймер – Quest Diagnostics и C2N Diagnostics.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР