Две години след началото на , изпълнени с насилие и

...
Две години след началото на , изпълнени с насилие и
Коментари Харесай

Влиятелен "антиамерикански" духовник очаква победа в Ирак, но САЩ не възразяват

Две години след началото на, изпълнени с принуждение и стотици жертви, иракчаните най-сетне получават желаното - нови избори. Днешният парламентарен избор обаче не носи нови благоприятни условия в общество, изморено от корупция, непрекъсната борба и непозната интервенция.

Очаква се блокът на авторитетния просветител Муктада ас Садр още веднъж да получи максимален дял от гласовете, месеци откакто в началото след втория за три месеца унищожителен пожар с десетки жертви в Коронавирус болница в Нисирия, обвързвана с неговия лагер.

В Народното събрание, получили поддръжка в обществото с приноса си към успеха против " Ислямска страна " през 2017 година Този триумф ги трансформира в публична част от апарата за сигурност, само че им проправи път и в политиката и ги трансформира в съперници на Садр, с изключение на в инструмент за въздействие на Техеран.

Докато вниманието на Съединени американски щати понижава

Иракчаните смъкнаха премиера си Адел Абдул Махди през май 2020 година над половин година след. Тогава политическият хайлайф не бе подготвен за нови избори неотложно, а единствено за компромисен министър-председател - Мустафа ал Казими, някогашен началник на разузнаването. Той в последна сметка насрочи изборите за октомври 2021 година, половин година по-рано, в сравнение с щяха да са идващите постоянни. Премиерът не е претендент на изборите, само че не е изцяло изключено идната коалиция да го уточни за втори мандат.

 Военните и някои други групи гласоподаваха два дни по-рано
© Reuters

Военните и някои други групи гласоподаваха два дни по-рано

На Казими се наложи да балансира сред Съединени американски щати - които доста иракчани упрекват за проблемите си - Иран, който е основният отговорник съгласно други, и арабските страни. Ал Казими задвижи развиван от негови прародители план и отварящ стопански благоприятни условия пред страната.

Вниманието на света (но не и на региона) към Ирак понижа, до момента в който Съединените щати търсят излаз и смяна на фокуса - от Близкия изток и прилежащите му страни като Афганистан и се пренасочват към Индо-Тихоокеанския район.

 Привърженик на Садр с негов афиш
© Associated Press

Привърженик на Садр с негов афиш

Вашингтон продължава да свива наличието си в Ирак, бойната задача завършва до края на годината. Военното наличие от над 2000 души на Съединени американски щати обаче ще остане, а с него - и рисковете, в случай че милициите усилят политическата си мощ. В Народното събрание се чака да влязат бойци на " Катаиб Хизбула " ( " Бригадите на Хизбула " ) - групировката, чиято замяна на набези с американските сили в края на 2019 година бе последвана от убийството на елитния ирански военачалник, дружно с ръководителя на същата формация Абу Махди ал Мухандис, край летището в Багдад.

С изтеглянето на Съединени американски щати някои иракчани се надяваха, че ще завърши епоха на напрежение и неустойчивост 18 години след нашествието, оформила политическия образ на Ирак и разделила властта сред шиити, сунити и кюрди. Всъщност, макар опълчването си на иракска територия, Вашингтон и Техеран ценят мощно съществуващите партии, тъй като огромните промени в системата биха сложили под въпрос всяка непоклатимост. Затова Садр, настройвал иракчаните против Съединени американски щати (но през днешния ден съперник и на Иран), може и да завоюва с безмълвна американска поддръжка.

" Най-добрата опция за смяна "

През 2018 година интензивността измежду близо 25 млн. регистрирани гласоподаватели бе под 45%. Днес в борбата за Народното събрание с 329 места се чака малко по-голяма макар апатията, разочарованието и изпълнената със закани и даже опити за ликвидиране акция.

Поне измежду шиитите един от факторите е апелът на най-високопоставения свещеник Али ас Систани. Той се обърна към иракчаните тази седмица с думите, че сегашната система може да е несъвършена, само че е най-хубавата опция за смяна. Друг фактор може да е смяната в законите, която разрешава да се гласоподава за съответни претенденти, а не за партийни листи, с цел да ускори персоналната отговорност на претендентите.

 Влиятелен
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР