Две години разследване на Европол доведе до разбиването на суперкартел

...
Две години разследване на Европол доведе до разбиването на суперкартел
Коментари Харесай

Разбиха суперкартел за трафик на наркотици, конфискувани са 30 тона кокаин

Две години следствие на Европол докара до разбиването на " суперкартел " за трафик на кокаин в Европа. Сред задържаните са двама българи, които са осигурявали прекосяването на дрогата през пристанището в Барселона, оповестиха за Българска национална телевизия от ГДБОП.

Конфискуван са 30 тона кокаин. Арестуваните досега са 49 души в Белгия, Франция, Нидерландия, Испания и Обединените арабски емирства. Водещи в следствието са били полицейските сили на Испания, а от наша страна е взела участие ГДБОП. На 8 ноември в Испания са били арестувани общо 13 лица, в това число двама български жители.

" Ролята на двамата български жители, които са арестувани, е в застраховане, в случай че може по този начин, най-общо да го илюстрираме, на пристанището в Барселона ", съобщи Христо Донов - началник на отдел " Наркотици " в ГДБОП.

В Дубай са арестувани общо шестима наркобосове - двама свързани с Нидерлания, двама с Испания и двама с френска връзка.

При обособени акции са били арестувани и шестима обвинени във Франция и 10 в Белгия. В рамките на същата интервенция 14 души са били задържани още предходната година в Нидерландия. Сътрудничество е оказала и американската Агенция за битка с опиатите ДЕА. Участие са взели и двама чиновници от българската ГДБОП, заяви Министерство на вътрешните работи за " По света и у нас ".

" Много основен и значителен миг в цялостната работа по случая е бързата и ефикасна връзка и продан на информация. Работата по случая продължи близо година ", съобщи Христо Донов - началник на отдел " Наркотици " в ГДБОП.

Трафикът на кокаин от Латинска Америка е реализиран с морски контейнери, съдържащи легални товари. В хода на интервенцията са иззети към 530 хиляди евро и имущество, оценено на 24 милиона евро.

" Това е един доста дълъг развой, който е обвързван освен със самото снабдяване на съответно количество наркотично вещество, а и в редица поредни дейности, свързани с финансовите средства, които са акумулират вследствие на тази незаконна активност ", съобщи Христо Донов.

" Глобалната търговия с кокаин е проведена от големи мрежи, които работят дружно. Това е извънредно рисково, тъй като те са доста изобретателни, бързи и работят отвън юрисдикцията на Европейския съюз ", съобщи Ян Оп Ген Оорт - представител на Европол.

Един от двамата арестувани в Дубай, свързани с Нидерлания, е " извънредно едра риба ", отбелязва неизвестен източник от Европол.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР