Две години от трагедията край Своге. При катастрофата загинаха 20

...
Две години от трагедията край Своге. При катастрофата загинаха 20
Коментари Харесай

Тъжна годишнина от трагичната катастрофата край Своге

Две години от нещастието край Своге. При злополуката починаха 20 души, а 10 бяха ранени, откакто рейс излетя от пътя.

Автобусътът, който се движи от манастир „ Седемте престола “ към София, при опит да вземе завоя край Своге, се удря в два автомобила, излиза от пътя и пада в пропастта. 17 от починалите са от Световрачене, част от фолклорна групировка, която се е прибирала от присъединяване.

Експертиза потвърди, че водачът е превишил скоростта и вместо с 40, се е движил с 53 километра в час.  

Проби, взети от асфалта, демонстрират, че той не дава отговор на условията и стандартите. Независима експертиза заключи, че в износващия слой вместо натрошен камък, има по-евтиния варовик.

Участъкът край Своге е част от 82-километровия път София-Мездра, който е ремонтиран две години преди трагичния случай за над 23 милиона евро. Рехабилитацията е на „ Трейс Груп Холд “. Тогава от компанията дадоха отговор документално, че са изпълнили качествено и в период целия план. Потвърждение за това било, че работата им е призната без забележки от възложител, инженер и контрол.

Малко след злополуката от „ Трейс “ преасфалтиха правата. Но жителите на Своге реагираха, че ремонтът не е първокласен.

Сигнали за рисковия сектор има месеци преди случая. Реакция от институциите - няма. Заради нещастието с поста си се разделиха трима министри - Николай Нанков  Николай Нанков Николай Нанков е министър на районното развиване и благоустройството до 31 август 2018 година Той е на районното развиване, на превоза и на Министерство на вътрешните работи.
В края на юли прокуратурата завърши следствието.

Според държавното обвиняване - превишена скорост и неприятна пътна настилка са предизвикали произшествието. Освен водача на рейса, на съд отиват още петима души, които са отговаряли за строителството на правата.

За "Тази заран " ръководителят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура " Георги Терзийски изясни, че случаят е дал друг прочит на тематиката за отговорността. Според него сектора сега е в положително положение, само че призна, че секторът за сигурност е недофинансиран.

"Извършени са многократни одити, правят се поправки на сектори с компрометирани настилка или други детайли. Мога да заявя, че пътят е в положително експлоатационно положение и без значение от трафика, при съблюдаване на пътната сигнализация би трябвало да бъде безвреден ", разяснява той.

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики изясни, че за 2 години разговорът сред специалисти и институции е доста усъвършенстван. Тя изясни, че продължава да има проблематични сектори по пътя, само че също изясни, че секторът няма задоволително финансиране.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР