Две години ми отне да разбера, че не трябва да

...
Две години ми отне да разбера, че не трябва да
Коментари Харесай

Кирил Петков: Две години ми отне да разбера, че не трябва да сме политически съдии и прокурори

„ Две години ми лиши да схвана, че не би трябвало да сме политически съдии и прокурори “. Това съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков във връзка договарянията с ГЕРБ-СДС и внезапната смяна в държанието на ПП-ДБ. Късно нощес на изключителна конференция те помолиха партията водена от Бойко Борисов да не връща празна директория на Румен Радев и да седнат на масата на договарянията.

„ Надявам се, че утрото е по-мъдро от вечерта. Не разбрахме нощес какво се случи. Готов съм след изявлението да ида на среща “, изясни Кирил Петков.

„ Вчерашният ден беше неочакван. След като прекарахме доста дни, пишещи това съглашение, бяхме оптимисти. В „ 120 минути “ Асен Василев сподели, че сме оптимисти. В 18 часа нощес сътрудниците ни споделиха, че са подготвени да се върнат към първичната спогодба. Тя беше да има ръководство 18 месеца, да има ротация по средата на министър председателите, а министрите да се сменят единствено при взаимно единодушие. Ние дори се зарадвахме “, посочи той.

„ Основните моменти от съглашението са, че става дума за идващите 9 месеца. След това - два пъти по 15 месеца. Така ръководството става четири години. На първо място ограничаваме плаващите болшинства. Оттук нататък би трябвало да имаме общо единодушие. Плаващите болшинства бяха точка на разкол, когато с няколко гласа на „ Възраждане “, Има Такъв Народ и Движение за права и свободи се обръщаше болшинството. С преговорния екип нямахме проблем. Написахме го. Имахме на два пъти полемики по тематиката. Нямаше проблем с преговорния екип. Опитах се няколко пъти да направя връзка с Бойко Борисов, само че нямаше отговор. При регулаторите взехме решение, че няма да има квоти и ще създадем транспарантен развой – публични организации да оферират, ние да припознаваме, да минаваме през стадии през другите комисии в Народното събрание. Процесът ще е муден, само че доста отворен. Казахме, че регулаторите ще се попълнят на база самостоятелни качества на претендента “, добави той.

„ Следващата огромна тематика е правосъдната система. Имахме дълъг спор, в който казахме, че желаеме да търсим в допълнение болшинство, само че нито една друга партия да няма обезпечено място на масата. С други думи – дружно търсим гласове и дружно преговаряме. Колегите желаеха да има рестрикция и ограничаване с евроатлантическото болшинство, само че това ни тормози, че даваме място на Движение за права и свободи. Не желаеме на равнище съглашение една партия да бъде с обезпечено място на масата. Ако ограничим в съглашението и махнем „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, а от Има Такъв Народ не са задоволителни – това значи, че има гаранция за Движение за права и свободи. Ние споделяме, че не ограничаваме никого на партиен принцип. Заедно търсим болшинства. Заедно търсим на база най-хубавите претенденти, само че без партийни гаранции “, разяснява Кирил Петков.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР