Две двойки белоглави лешояди гнездят в Природен парк Сините камъни.

...
Две двойки белоглави лешояди гнездят в Природен парк Сините камъни.
Коментари Харесай

В ПП Сините камъни” очакват излюпване от първото за годината яйце на белоглави лешояди

Две двойки белоглави лешояди гнездят в Природен парк " Сините камъни ". При една от двойките се следи снесено яйце,съобщи за Дарик радио Красимир Цуцов - основен специалист в дирекцията на парка.



„ За нас това е доста скъпо, тъй като ще способства за увеличение на числеността на популацията на белоглавия лешояд на територията на Политическа партия „ Сините камъни ”, разяснява Цуцов…

Експертът напомни, че това са високоспециализирани хищни птици. Характерно за тях е, че в гнездовия интервал не би трябвало да се тормозят, тъй като има заплаха яйцата да не се излюпят или да се аргументи вреда на типа. По тази причина той прикани туристите, които минават по избраните направления, да не подвигат звук и да не демонстрират несъответстващо държание в гората..

Днес на територията на Природния парк „ Сините камъни “ гнездят към 4 броя двойки белоглави лешояди, а за две от тях се чака да отгледат поколение, поради което типът се смята за сполучливо възобновен.

Чуйте в аудиото….

В резултат на редица действия, първа двойка черни лешояди към този момент загнезди в Природен парк " Сините камъни ", като това е плод на близо 30 години труд на екипа, обясниЦуцов и показа впечатляващата история.
Едната птица се казваКрушуна, като името е обещано от донор на средства за предавателя и. Той е румънец, впечатлен от известните Крушунски водопади, което дефинира името й.
Втората птица е от дивата популация, привлечена от лешоядите, които се пускат в парка.

„ Разчитаме на нашите съграждани да бъдат осведомени и да ни оказват помощ за опазването на лешоядите ”, приключи специалистът от Политическа партия „ Сините камъни ”…

Чуйте..…

В дирекцията на парка се намират редица експонати и рисунки, сътворени от деца и възпитаници – природолюбители. Част от тях са с награди от състезанието, във връзка Седмицата на гората иси коства да бъдат прегледани.

Вижте….



Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР