Две донорски ситуации у нас е имало през последните два

...
Две донорски ситуации у нас е имало през последните два
Коментари Харесай

Наши донори са спасили петима в Гърция и Германия

Две донорски обстановки у нас е имало през последните два месеца, регистрираха от Изпълнителна организация "Медицински контрол ", оповестява bTV.

Но поради възбраната за трансплантации по време на изключителното състояние, органите са предоставени на други страни. Сега присаждането на органи още веднъж е разрешено.

Преди половин година 29-годишният Мирослав чува диагнозата "кардиомиопатия " - заболяване, при което активността на сърцето е тежко наранена.

Сега кардиодефибрилатор го поддържа жив.

„ Като изпаднеш в миокардия, той се включва с електрошок “, изясни Мирослав Тодоров.

Когато през март властта разгласи изключително състояние и забрани трансплантациите, Мирослав схваща, че има потребност от ново сърце, а с разрешаването на интервенциите, вярата му още веднъж се връща.

„ Мечтая всички хора, които имат потребност от такива трансплантации, да се създадат и да се спасят животите им “, сподели Мирослав.

През двата месеца изключително състояние е имало две донорски обстановки.

Спасени са 5 европейски жители на Гърция и Германия. И за благополучие, по време на възбраната, не е имало незабавен български пациент.

„ Общата възбрана за трансплантации нямаше да засегне случаите на неотложност, тъй като никой не може да бъде лишен от здравна помощ заради такава причина “, съобщи Росен Иванов, ИАМН.

А работата на трансплантолозите в изискванията на COVID-19 ще изисква повече старания.

"С съществуването на Коронавирус времето за подготовка на донорите, подготовка на реципиентите, се удължава с изчакване на PCR-тестовете. Трябва да бъдем 100% сигурни, че този риск е редуциран до най-малко “, изясни проф. Никола Владов.

В момента 1170 души чакат за трансплантация у нас.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР