Две деца от Стара Загора-на 14 и на 17 години

...
Две деца от Стара Загора-на 14 и на 17 години
Коментари Харесай

Кошмар: Две деца са държани под ключ четири години

Две деца от Стара Загора-на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, сложени в риск, е подаден сигнал до локалния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година.

След дълги борби с институциите децата са изведени и са настанени при роднини, сега са на самостоятелна стратегия на образование.

„ Трагедията е в това, че майката е психологично болна и момчето и момичето не са ходили на учебно заведение цели четири години. Стояли са заключени в дома си и са излизали на открито единствено през нощта “, описа за Радио Стара Загора Иванка Сотирова.

Децата са изведени след 12-часово наблюдение на жилището. Оказало се, че близки и роднини на фамилията, които живеят в чужбина, неведнъж са писали писма пред разнообразни институции за обстановката, само че не са получили съответен отговор и реакция.

„ Майката, която е психично болна, е изолирала децата с концепцията, че би трябвало да им даде поклонение към религията. Много е мъчно е да се откри точния претекст за дейностите й “, изяснява публичният бранител на Стара Загора Иванка Сотирова.

След извеждането на децата Сотирова срещнала компликации и при правенето на психо профил на майката, братчето и сестричето.

„ Срещнах огромно опълчване на медицинските структури-оказа се, че ние нямаме детски психиатър в района. Трябваше да положа големи старания и по тази причина от моя страна това беше борба с институциите. Те като че ли омаловажават случая, не демонстрират интензивност и приемливост към хората. Нечовешкото отношение в огромна степен е обхванало служителите в институциите “, добави Сотирова.

В момента децата се отглеждат от роднини, имат доста добър изказ и богат речник. И двамата са на самостоятелна подготовка, с цел да може по-скоро да влязат в класните стаи дружно с връстниците си. " Трагедията е цялостна. Дано да няма други сходни ", разяснява още локалния омбудсман.

Майката на децата е настанена в психиатрия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР