Две държавни институции ще се съдят заради поредното отлагане на

...
Две държавни институции ще се съдят заради поредното отлагане на
Коментари Харесай

АПИ атакува МОСВ заради спирането на АМ Струма през Кресненското дефиле

Две държавни институции ще се съдят поради следващото отсрочване на решението за създаване на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле.

В последния си работен ден някогашният министър на околната измежду Борислав Сандов реши да анулира всички досегашни процедури по Оценка на въздействието върху околната среда на лот 3.2 поради писмо от Европейска комисия, изискващо да се създадат " равностойни други възможности на трасетата " и да не се нарушава европейското екологично законодателство.

Сандов твърди пред БНР, че досегашният му сътрудник - районният министър Гроздан Караджов - е упорствал да се извърши решение от 2017 година, за което " Европейска комисия има доста отрицателно мнение ".

Още на идващия ден АПИ (част от структурата на Министерството на районното развитие) разгласи, че ще апелира анулацията от страна на Сандов и на собствен ред упрекна Министерство на околната среда и водите за това, че министерството не е свършило своята част от условията за отбрана на околната среда.

АПИ показва, че решението от 2017 година е издадена от някогашния министър Нено Димов " по съответния законоустановен ред ".

" За сектора лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма “ е утвърден вид „ Източен Г10,50 “ по прединвестиционно изследване от 2016 година Той планува дясното платно в посока Кулата да е по съществуващия път в дефилето, който ще се рехабилитира, а лявото платно в посока София, с габарит 10,50, да е в източна посока от дефилето. Решаващо преимущество на „ Източен вид Г10.50 “ е еднопосочното придвижване на транспортни средства, което значително ще понижи трафика в дефилето и риска от произшествия. Предприеманите ограничения за запазване на човешкия живот, както и на скотски типове в региона ще подобрят доста актуалната обстановка ", се споделя в позицията на АПИ.

Пътната организация твърди, че част от това мнение е било осъществяването на спомагателна оценка на другите възможности и опциите на две трасета на " Струма " - в това число във връзка с природозащитните цели на две предпазени зони.

" За страдание повече от две години (тези цели) не са утвърдени от Министерство на околната среда и водите и това попречва АПИ да направи спомагателен разбор, с цел да се отговори на рекомендациите на Европейска комисия ", настояват от организацията.

Борислав Сандов обаче трансферира виновността на АПИ за това, че не са създали идейни трасета на различни направления и не са упълномощили основаването на оценка за тях. Той твърди, че оценка на разновидността с създаване на тунел през планината би лишила към 6 месеца, въпреки да призна, че строителството ще се забави.

" Път през Кресненското дефиле не би трябвало и не може да има поради научните данни за отбраната на естествените типове. Това не е положителният вид, а Европейска комисия споделя същото ", споделя Сандов.

Той не разяснява дали неговата наследничка в Министерство на околната среда и водите би отменила решението, като уточни, че това е нейна преценка.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР