Две частни компании от Съединените щати, Momentus и Astroscale, които

...
Две частни компании от Съединените щати, Momentus и Astroscale, които
Коментари Харесай

Космическият телескоп Хъбъл пада: две американски компании знаят как да го спасят

Две частни компании от Съединените щати, Momentus и Astroscale, които са профилирани в основаването на галактическа инфраструктура и почистването на галактически боклуци, предложиха услугите си на НАСА, с цел да спасят телескопа Хъбъл от рухване. Остава да забележим дали НАСА ще се съгласи, само че тази задача може да удължи живота на 33-годишната обсерватория с още доста години.

Когато става въпрос за избавителни задачи в космоса, неотложно идват на разум известният филм-катастрофа " Армагедон " и също толкоз известният саундтрак от този филм, изпълнен от Aerosmith, пише The Register. Ако героите от кино лентата избавиха Земята от летящ метеорит, в този момент е време да спасят остарелия галактически телескоп Хъбъл от рухване. И това не е филм, а действителност.

Космическият телескоп Хъбъл работи в околоземна орбита на надморска височина от към 545 км от 1990 г. Първата задача за неговата поддръжка и рационализация (а те бяха общо 5) беше изпратена през 1993 година, последната - през 2009 г. Тогава астронавтите на галактически кораби дохвърчаха до обсерваторията и направиха всички нужни поправки, с цел да удължат живота на Хъбъл. В резултат на това към този момент 33 години телескопът дава значими научни данни за космоса.

Но НАСА сподели, че галактическият телескоп постепенно се снишава и след 10 години може да падне в земната атмосфера, където да изгори изцяло. Например, съгласно изчисленията, след 2 години телескопът Хъбъл ще лети на височина 500 км.
 Космически телескоп Хъбъл Космическият телескоп постепенно се снишава и след 10 години може да попадне в земната атмосфера Снимка: NASA
НАСА има вяра, че е допустимо да се удължи живота на телескопа, само че галактическата организация не желае да харчи пари за това. Затова се обръща към частни компании с предложение да оказват помощ безплатно да повдигнат телескопа най-малко на 50 км. В подмяна НАСА ще даде механически препоръки.

На този апел се отзоваха две частни американски компании, Momentus и Astroscale, които споделиха, че могат да създадат това и даже да отстранен галактическите боклуци, които летят покрай обсерваторията и могат да я повредят.

Вместо да изпратят пилотирана задача до Хъбъл, двете компании оферират да изпратят безпилотен галактически транспортен съд в космоса. Той е оборудван с нужните манипулатори, с цел да превземе обсерваторията и да я реалокира с моторите си на по-висока орбита. Освен това този транспортен съд ще почиства галактическите боклуци. Представители на двете компании считат, че галактическият телескоп към момента може да продължи работата си в продължение на доста години, само че за това би трябвало да се реалокира на по-висока орбита.
 Космически телескоп Хъбъл Вместо да изпратят пилотирана задача до Хъбъл, две компании оферират да изпратят безпилотен галактически транспортен съд в космоса Снимка: NASA
Известно е, че SpaceX също е предложила услугите си за пренасяне на Хъбъл. Но НАСА пази в загадка информация за всички други компании, които са предложили услугите си за спасяването на телескопа. Всъщност единствено с помощта на известията на Momentus и Astroscale се разбра за присъединяване им в възможна избавителна задача.

Защо е допустимо? Защото НАСА може да се откаже от всички препоръчани планове за избавяне на телескопа, в случай че реши, че Хъбъл към този момент е изчерпал ресурса си и е време той да се пенсионира.

Въпреки възрастта си, галактическият телескоп Хъбъл продължава да основава висококачествени изображения на космоса, които оказват помощ на учените да разкрият мистериите на Вселената. 

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР