Две българки и британец са били арестувани в турския курорт

...
Две българки и британец са били арестувани в турския курорт
Коментари Харесай

Две българки арестувани в Турция по подозрения в тероризъм

Две българки и британец са били задържани в турския курорт Дидим по съмнение в принадлежност към въоръжена секта на сирийските кюрди, заяви БГНЕС.

Те са били арестувани предходната вечер. В формалните полицейски известия се загатват единствено буквите на задържаните. Британецът е разпознат като J.A.R., а българките като V.P.R.A. и M.Y.A, които са майка и щерка.

Ердоган с заричане за смъртно наказване и късане на глави година след преврата

Кой провежда опита за прелом в Турция

Конфискувани са били техните телефони и компютри. Тримата са обвинени за връзки с YPG - въоръжените кюрдски милиции, които са част от Партията на демократичния съюз (PYD).

Кюрдското придвижване управлява някои региони в Северна Сирия и е една от главните сили, воюващи с "Ислямска страна ". Акциите на YPG се поддържат и от водената от Съединени американски щати коалиция против джихадистите.

Турция обаче смята PYD за близка до неразрешената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК). Правителството води война с ПКК в югоизточната част на страната, а от време на време нанася удари против кюрдски позиции и в Северна Сирия.

Дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Англия. Запознава се с британеца през 2015г. и в този момент отишла на отмора с него и майка си в Дидим.

Британецът показал, че през 2015г. е работил като доктор в Сирия за 3 месеца и там е минал през военно образование на полигон на YPG, без да взе участие в сражения.

Проверката на профилите в обществените мрежи на него и българската му другарка обаче открили, че двамата обменят известия с членове на кюрдската организация, която в Турция е оповестена за терористична.

Турски информативен уебсайт е разкрил първите имена на арестуваните - Джоузеф, Мира и Веселина. Двете дами са от турски генезис.

Според локалните медии не са открити доказателства майката Веселина да е имала контакти с кюрдските бунтовници в Сирия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР