Две бъбречни трансплантации на японци в България са обект на

...
Две бъбречни трансплантации на японци в България са обект на
Коментари Харесай

И в Япония се прочухме с незаконни трансплантации

Две бъбречни трансплантации на японци в България са обект на следствие в Страната на изгряващото слънце. Операциите са минали сполучливо и са били уредени от турчин, който спрял да посредничи откакто българските управляващи почнали следствие по съмнение за незаконни трансплантации от живи донори, осъществени у нас през 2019 - 2021 година

За това написа Дневник, който цитира следствие на " Йомиури Шинбун ", един от водещите вестници на Япония, за интернационална скица за противозаконни трансплантации в редица страни. Поводът са съмненията, че японска неправителствена организация с идеална цел е взела участие в нея, като е сътрудничила със упоменатия " координатор ", чието име не се загатва.

В поредност изявления на изданието обаче се твърди, че това е жител на Турция, който се е представял за доктор. В хода на следствието излиза наяве, че през 2017 година той е бил задържан от управляващите в Украйна по съмнение за присъединяване в трафик на органи. Заведено е дело, което още не е завършило.

" Известно е, че той е получавал средства, включително " такса за донора " от към 15 хиляди $ от Асоциацията за поддръжка на пациенти с нелечими болести ( " Набо канджа шиен само че кай " ), основана в Токио. Общата сума достигала 80 хиляди $.

" Йомиури Шинбун " не дава повече детайлности за българската част от схемата, само че през юни 2021 година служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че инспекции на НЗОК и ИА " Медицински контрол " са открили източване на НЗОК с подправени документи за фиктивно лекуване, неприятно финансово положение и противозаконни трансплантации в болница " Лозенец " (бившата Правителствена болница). Проверките са провокирани от сигнали на жители и журналистическо следствие на Миролюба Бенатова.

Тогава Кацаров изнесе скандални данни за осъществяваните в лечебното заведение трансплантации за интервала 2019-2020 година, когато са били присадени бъбреци на 14 пациенти от живи донори. Това бе и едно от основанията той да в профил шефа проф. Любомир Спасов и освободи Съвета на шефовете на здравното заведение.

Служебният министър сподели още, че Изпълнителна организация " Медицински контрол " е правила инспекции, получила е информация за част от случаите от съответните страни и е открила, че посочените в документите на " Лозенец " самоличности на донорите са подправени. Нещо повече - тези данни са били предоставени на здравното министерство, само че не е последвала никаква реакция.

Твърдението за скица на турски жител с български представител участва от началото на юни 2021 година

Пред " Нова " телевизия Мишел Леви, някогашният маркетинг управител на държавна болница " Лозенец " (и един от разпитаните по случая), удостовери, че там са правени противозаконни трансплантации, включително четири бъбречни, като за всяка от тях по сметките на болничното заведение са постъпвали над 20 хиляди $.

По думите му връзката сред пациентите и болничното заведение се осъществявала през специфична компания.

" Има компания, която е благосъстоятелност на турски жител с представител в България и човек, който дава отговор за логистиката. Те идват, те намират реципиентите, те намират донорите (от Украйна и Молдова) и със знанието и благословията на проф. Спасов тези хора се озовават в болница " Лозенец ", сподели той.

Леви сподели още, че тази процедура е била известна на управляващите. Данни за съмнителни трансплантации са постъпили в здравното министерство още през октомври 2020 година

Българското законодателство не позволява трансплантации, когато донорът няма директна родствена връзка с реципиента. По думите на някогашният здравен министър Стойчо Кацаров " всички донори са младежи от Украйна и Молдова - Валентин, Артьом, Руслан и прочие Всички реципиенти (хората, които са получили органите) са оповестени като техни чичовци или лели, защото законът у нас не разрешава да се трансплантират органи от жив донор на хора, които не са в близка родствена връзка. Реципиентите са от Израел, Япония, Германия, Оман и така нататък "

В изказване от болница „ Лозенец “ обявиха, че са спазили прецизно всички условия при трансплантация от жив донор и са изискали и получили нотариално заверени документи за фамилност сред донора и реципиента. Преди да бъдат осъществени съответните трансплантации са били известени Агенцията по трансплантации и ДАНС, защото се касае за чужденци.

Японското журналистическо следствие се базира на звукозаписи и видео, с които разполага, както и свидетелства от лица, свързани с асоциацията и пациенти, минали през хирургическа интервенция, написа " Дневник ".

В един от записите става дума за обмисляне на трансплантация в Шри Ланка през 2022 година при съмнение за трафик на бъбреци от живи донори. Предвиждало се да бъдат изпращани по двама пациенти от група от общо 10 души, само че всичко се провалило поради икономическия безпорядък и безредиците, в които тази островна страна изпадна.

Асоциацията е извеждала японци най-вече в Китай като медиатор за трансплантации от умряли хора или екзекутирани пандизчии, написа още " Йомиури Шинбун ". Но там нещата станали комплицирани непрекъснатите локдауни, налагани от управляващите за преодоляване на епидемията от COVID-19 и други проблеми.

Тогава " Набо канджа шиен само че кай " се обърнала към посредничеството на турчина, който обезпечил връзката с болница в България, само че поради следствието в София през юни 2021 година схемата се пренасочила към Узбекистан. В последна сметка трансплантациите са осъществени в частна клиника в Киргизстан. Някои от тях обаче се оказват несполучливи.

Междувременно, година преди да станат известни обстоятелствата за противозаконни трансплантации в " Лозенец ", в края на януари 2020 година Интерпол изпраща до страните, с които работи, така наречен лилава бюлетина (Purple notice) за " данни за трафик на органи посредством подправяне на документи и обявление на погрешни данни за роднински връзки ".

Българското Министерство на вътрешните работи препраща по длъжностен път уведомлението до Министерството на здравеопазването. Заместник-министърът Бойко Пенков го препраща на Агенция " Медицински контрол ", която стартира инспекция, включително със запитвания до посолствата на няколко страни в София за достоверността на документите за идентичност. Заради откритото организацията уведомява министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов и ДАНС, на която препраща и всички данни за подправени документи.

ДАНС дава отговор след известно време, че казусът не е за тях, и го препращат към ГДБОП. Впоследствие се оказва, че ДАНС и ГДБОП не пазят документите по преписката. Кацаров събира ново досие по случая и го предава на Бойко Рашков (по това време длъжностен министър на вътрешните работи).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР