Двайсет и трети април е символична дата за световната литература,

...
Двайсет и трети април е символична дата за световната литература,
Коментари Харесай

Световен ден на книгата и авторското право


Двайсет и трети април е алегорична дата за международната литература, трансформирала се в мотив за основаването на Световен ден на Книгата и авторското право (World Book and Copyright Day).

Световният ден на книгата и авторското право е част от календара на ЮНЕСКО. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да предизвиква четенето, издателска активност и отбраната на интелектуалната благосъстоятелност посредством авторското право. Денят е честван за първи път през 1995 година.

На тази дата през 1616 година са умряли Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата на раждане или кончина и на други изтъкнати създатели като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков. Това аргументира избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целият свят да отдаде респект на книгите и създателите им, насърчавайки всички и по-специално младежите, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които способстват за социално-културния напредък на човечеството.Идеята за този празник произлиза от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, обичайно се подарява книга.

През 2017 година за Световна столицата на книгата е определена столицата на Гвинея Конакри.

Титлата "Световна столица на книгата" се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и от този момент всяка година един международен град получава това звание поради отдадеността си на идеята на книгата, четенето, основаването и достъпа до книгите – посредством библиотеки, книжарници, издателства, просветителни институции и всички действия, свързани с това знамение на човешката цивилизация.

Генералният шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова разгласи гръцката столица Атина за Световна столица на книгата за 2018 година

Студенти на Нов български университет означават Световният ден на книгата и авторското право с интерактивна игра и среща с създателя на книгата „ Българите! Забравените достижения “ – Делян Момчилов.

Тазгодишното отбелязване на Световния ден на книгата и авторското право в Нов български университет ще стимулира и споделя, като през целия ден на 23 април 2018 година в кампуса на университета ще се организират игри с интерактивни карти, където се крият редица провокации с задача.

Събитието ще приключи със срещата с Делян Момчилов, която ще се състои от 17:00 часа в Галерия „ УниАрт “ на Нов български университет. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР