Двайсет и осем годишен австралийски гражданин е обвинен за убийство

...
Двайсет и осем годишен австралийски гражданин е обвинен за убийство
Коментари Харесай

Oбвиниха заподозрения за нападенията в Нова Зеландия

Двайсет и осем годишен австралийски жител е упрекнат за ликвидиране по отношение на нападенията над две джамии в новозеландския град Крайстчърч, при които починаха 49 души, заяви ДПА, базирайки се на полицията.

Явяването на обвинения пред регионалния съд в Крайстчърч стана при затворени порти заради засиления риск за сигурността.

" Въпреки че обвиненият е изправен единствено пред едно обвиняване, ще бъдат повдигнати и още обвинявания ", разгласи полицейският комисар Майк Буш, който даде обещание детайлности за тях да бъдат оповестени допустимо най-скоро.

Атентаторът от Нова Зеландия бил у нас през 2018 година

В петък австралийската телевизия Ей Би Си разпознава нападателя като Брентън Тарант. Преди офанзивите той е разгласил в обществените мрежи манифест със заглавие " Голямата подмяна ", в който споделя, че е желал да нападна мюсюлмани.

Facebook, Инстаграм, Туитър, ЮТюб и Редит взеха незабавни ограничения, с цел да отстранен каченото от причинителя видео от стрелбата в джамиите, заяви Асошиейтед прес.
Дъщерята на Ванко 1 - по стъпките на Николета Лозанова! Вижте 16-годишната дама
vbox7.com

 

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн сподели, че обвиненият е пътувал спорадично до страната и не би го определила като дълготраен гражданин, съобщи Ройтерс.

Ардърн даде обещание да бъде осъществена промяна в законодателството във връзка с правото за владение на огнестрелно оръжие. Премиерът разгласи, че главният причинител е употребявал пет огнестрелни оръжия по време на нападението, в това число две полуавтоматични и две гладкоцевни пушки, за които е имал позволение. " Едно нещо мога да ви кажа незабавно - нашите закони за оръжията ще се трансформират ", съобщи Ардърн пред публицисти.

Тя разгласи още, че измежду жертвите и ранените от терористичните набези има и деца. " Ясно е, че дребни деца са се озовали в това ужасяващо нахлуване ", сподели Ардърн. " Ранените са от дребни деца до възрастни хора. Те включват мъже, дами и деца, както измежду ранените, по този начин и измежду убитите ".

Премиерът похвали смелостта на двамата служители на реда, задържали нападателя, който, както заяви Ардърн, е имал желание да продължи офанзивата.

Според новозеландското радио 28-годишният обвинен, на който беше повдигнато обвиняване в ликвидиране, е бил спокоен в правосъдната зала и е направил пред медиите жеста за " окей ". Той ще остане в ареста до април, когато делото ще бъде импортирано във Висшия съд на Крайстчърч.

От четиримата задържани за нападението в петък един е бил жител, който се е опитвал да помогне на полицията с огнестрелно оръжие. Властите се пробват да открият каква е връзката на останалите двама с нападението. " Никой от арестуваните няма предходно престъпно досие нито тук, нито в Австралия. Те не са били в никой лист на подозрителни лица тук или в Австралия ", сподели Джасинда Ардърн.

Новозеландската полиция заяви, че съгласно данните от следствието отговорност и за двете набези носи един човек - арестуваният по решение на съда Брентън Тарант.

Директорът на болничното заведение в Крайстчърч сподели, че седем от приетите в болница 48 ранени след стрелбата са изписани, а 12 се намират в сериозно положение, съобщи Асошиейтед прес. Сред пациентите в сериозно положение е и 4-годишно момиченце.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации осъди стрелбата като " отвратителна и страхлива ". Позицията на Съвета за сигурност, който уважи с минута безмълвие паметта на жертвите, беше призната по предложение на Кувейт и Индонезия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР