Двайсет и две бесарабски българчетата - гимназисти от молдовския град

...
Двайсет и две бесарабски българчетата - гимназисти от молдовския град
Коментари Харесай

Бесарабски българчета получиха наградите си от български конкурси

Двайсет и две бесарабски българчетата - гимназисти от молдовския град Тараклия, получиха през вчерашния ден премиите си, извоювани при присъединяване в български състезания през 2019-2020 образователна година. Заради пандемията грамотите и другите дарове пристигаха в Молдова със забавяне, по тази причина учебното заведение реши да те бъдат връчени едновременно.

Наградените главно са членовете на Театрална фолклорна група "Изворче " към гимназията. През миналата образователна година групата два пъти взе първа премия във втора възрастова група в раздел "Борба " в русенския фестивал на поетичния спектакъл "Борба и любов ". Малките създатели и учителките им завоюваха първо място и в състезанието "Коледа в нас " на Детската интернет телевизия "Аз мога, аз знам ".

Група "Изворче " съществува от шест години в границите на плана на българското министерство на просветата "Роден език зад граница ". В репертоара си има театрализирани постановки на коледни, новогодишни, великденски и други обичайни български празници.

Пет ученика показаха гимназията в българския онлайн конкурс за рисунка "Приказният свят на природата " и бяха наградени с грамоти за забележителен принос. Купите, сувенирите и повече от 30-те грамоти връчи началникът на районното Управление на образованието Евгения Мандажи и командированият за ръководството експерт по БЕЛ от МОН България доктор Мария Делибалтова. Те поздравиха гимназистите с високите им достижения и ги подканиха да продължат с творчеството си да разпространяват българските обичаи и традиции.

В края на церемонията Делибалтова предложи на управлението на гимназията, учителите и учениците да помислят върху избора на името на учебното заведение, което е само в Тараклия без патрон. Тя акцентира, че в регион Тараклия гимназията е най-активна с присъединяване си в разнообразни интернационалните състезания и би било добре да носи името на изтъкнат българин.

Церемонията мина в сходство с защитните ограничения, взети по отношение на пандемията на КОВИД-19. Всички бяха с маски на разстояние един до различен. От 21 до 24 декември заниманията в учебните заведения ще се превеждат отдалечено поради епидемиологичната обстановка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР