Двата поддържащи пътя на магистралите Тракия и Хемус ще бъдат

...
Двата поддържащи пътя на магистралите Тракия и Хемус ще бъдат
Коментари Харесай

Тръгва първата голяма пътна поръчка извън новите договори за поддържане: 123 млн. лв за две отсечки

Двата поддържащи пътя на автомагистралите " Тракия " и " Хемус " ще бъдат ремонтирани, стана ясно от нова огромна поръчка на Агенция " Пътна инфраструктура ". Основен ремонт на права с близо 23 км. от пътя София - Ботевград и 58 км. от пътя София - Пловдив, против общо малко над 123 млн. лева без Данък добавена стойност ще би трябвало да извърши спечелилият претендент.Участъкът от пътя за Ботевград в действителност е единствената пътна връзка на селата Чурек, Потоп, Елешница и Яна със столицата и Ботевград. Пътният възел " Яна " пък е секторът от автомагистрала Хемус, от който служебният министър на районното развиване Иван Шипков Трасето е главно и за преминаващите тежкотоварни коли над 12 тона, когато " Хемус " е затворена за тях или пък за ремонт.

Двата поддържащи пътя на автомагистралите " Тракия " и " Хемус " ще бъдат ремонтирани, стана ясно от нова огромна поръчка на Агенция " Пътна инфраструктура ". Основен ремонт на права с близо 23 км. от пътя София - Ботевград и 58 км. от пътя София - Пловдив, против общо малко над 123 млн. лева без Данък добавена стойност ще би трябвало да извърши спечелилият претендент.

Участъкът от пътя за Ботевград в действителност е единствената пътна връзка на селата Чурек, Потоп, Елешница и Яна със столицата и Ботевград. Пътният възел " Яна " пък е секторът от автомагистрала Хемус, от който служебният министър на районното развиване Иван Шипков Трасето е главно и за преминаващите тежкотоварни коли над 12 тона, когато " Хемус " е затворена за тях или пък за ремонт.

Вторият сектор - от пътя София - Пловдив, обгръща дублиращото трасе на автомагистрала " Тракия " и е най-натовареният сектор от първокласния път. Той обгръща значими пътни артерии сред Пловдив, Пазарджик и София. Трасето, което се чака да се ремонтира минава през няколко обитаеми места - град Нови хан, с. Вакарел, град Ихтиман, с. Мирово и град Костенец.

Срокът за кандидатстване по оповестената социална поръчка е до 29 май.
Реклама
Това е първата огромна пътна поръчка на служебния кабинет след стартирането на огромния пакет поръчки за поддържане. Преди практиката беше такива поправки да минават като " настоящи " и да влизат като анекси към към този момент спечелилите поддържането - нещо което актуалният министър Иван Шишков даде обещание да спре. Поръчката идва на фона на към момента неразбираем бюджет и терзания за осъществяването му. В същото време към документите е записано, че " осъществяването ще се финансира от държавния бюджет ".
Ремонтите
Двата сектора са разграничени в две обособени позиции, като ще се сключат контракти за " актуализация на механически планове и осъществяване на строително - монтажните работи, по отношение на осъществяването на главен ремонт ".

Ремонтът по първата обособена позиция и актуализацията на плана за София - Ботевград, обхващащ трасето от 214-ти км в региона на село Чурек до пътен възел " Яна ", ще коства на страната 34,7 млн. лева без Данък добавена стойност. В цената е планувано е да бъдат рехабилитирани и седем огромни мостови уреди. Ремонт се чака да бъде изработен и на надлезите на железопътната линия и на автомагистрала " Хемус " при 237-ми км.

Според заданието строително - ремонтните действия би трябвало да бъдат осъществени за период от 400 дни.
Реклама
По втората позиция секторът от Нови Хан (89 км) до Костенец (147 км), в това число и пътя през Момин проход (от 139 до 142 км) е на стойност от 88,5 млн. лева без Данък добавена стойност. Там ще бъде осъществена актуализация на техническия план, ремонт на правата и рехабилитация на общо 13 огромни уреди, измежду които мост в село Нови хан над река Крушовица, надлез над жп линията София - Пловдив и други.

По тази обособена позиция заложените периоди за привършване на дейностите по СМР са цели 600 дни.
Стари рани
В отговор за " Капитал " от АПИ показаха, че главен ремонт и на двата сектора, които са обект на оповестената социална поръчка не е осъществяван до в този момент. " Трасетата са изграждани през 60-70 години на XX век ", показаха от организацията.

" И двата пътни сектора през годините са поддържани по програмата за настоящ ремонт и поддържане, посредством изкърпване на компрометирани сектори, за обезпечаване безвредното прекосяване на моторните транспортни средства ", прибавиха още в отговора си от АПИ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР