Двата имота представляват самостоятелни обекти, единият от които се намира

...
Двата имота представляват самостоятелни обекти, единият от които се намира
Коментари Харесай

Кабинетът в оставка даде на ПП два имота за централа и офис в София

Двата парцела съставляват независими обекти, единият от които се намира в постройка на ул. " Христо Белчев " №8 в регион " Средец ", а вторият - на бул. " Витоша " №12 в регион " Триадица ", прецизираха от пресцентъра на партията. На адреса в " Триадица " се намираше централата на партията на Татяна Дончева " Движение 21 ".

Политическа партия " Продължаваме Промяната " дава отговор на законоустановените предпоставки за основаване на безплатно право на прилагане върху парцелите - частна държавна благосъстоятелност за период от 10 години или до момента в който дава отговор на законовите условия за тяхното прилагане, се споделя в държавното решение.

" Партията заявява, че разполага с нужния финансов запас за стопанисване на парцелите, като същите ще бъдат употребявани единствено за облекчаване на нейните потребности, няма да бъдат преотдавани чартърен и преотстъпвани за прилагане, както и че в тях няма да бъде реализирана икономическа активност ", означават още от Министерския съвет.

В решението е планувано регионалният шеф на област София да създаде механизъм за надзор, посредством който да реализира периодически инспекции за осъществяването на изискването, при което се дават парцелите, както и да ползва плануваните в Правилника за използване на Закона за държавната благосъстоятелност наказания при положение на несъблюдение.



КАКВО ОЩЕ ПРИЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО В ОСТАВКА

49 млн. лева за нарастване на заплатите на университетския състав

Допълнителни 49 000 000 лева за нарастване на възнагражденията на учените от Българската академия на науките (БАН) и държавните висши учебни заведения утвърди държавното управление. От общата сума за Българска академия на науките са планувани 10 000 000 лева, а за държавните висши учебни заведения - 39 000 000 лева

Благодарение на финансирането ще се усилят възнагражденията на 2 271 представители на университетския състав на Българска академия на науките и 12 070 представители на университетския състав в 33 държавни висши учебни заведения. Одобрените средства са част от напъните, които страната поставя за развиването на научноизследователския бранш и университетския състав и са свързани и с подобряването на качеството, резултатността и изгодите от построения теоретичен и експертен капацитет на страната.

Средствата за повишение на заплатите ще разрешат да бъдат привлечени откриватели, да се подтиква качеството на публикационната и издателската активност, както и на научната експертиза в помощ на държавните институции. Очакваният резултат от нарастването им е учените бъдат стимулирани да вкарват нови способи на преподаване, основани на асимилиране на компетентности, както и да се предизвикват на повече младежи да вземат участие в състезания за преподаватели, което от своя страна да докара и до развиване на университетския състав.

С 10 млн. лв. ще се модернизират университетските библиотеки

С нова национална стратегия на Министерството на образованието и науката ще бъдат вложени 10 млн. лв. в рационализация на университетските библиотеки.

Програмата дава опция да се обезпечи модерно съоръжение, да се изградят нови пространства, както и да се усъвършенства съществуващата материално-техническа база. Средствата могат да бъдат вложени в закупуване на профилирана литература, обезпечаване на по-лесен достъп до нея, създаване на цифрови сбирки, основаване на институционални складове, внедряване на програмен продукт за обработка и други

Приетата от държавното управление Национален парк " Модернизация на библиотеките в 33 държавни висши учебни заведения " ще се извършва в границите на три години. Очаква се за този интервал над 150 000 студенти и докторанти да бъдат подкрепени в своето образование и научно развиване.

Съвременните условия на бързо софтуерно развиване и навлизането на изкуствения разсъдък в актуалното общество слагат нови условия и към библиотеките - към метода на тяхното действие, съоръжение, а също и към професионалните умения на работещите в тях.

Днешното съвещание протече без Мария Габриел
Снимка: БТА

До 40 млн. лева ще е държавната гаранция за кредитиране на студенти и докторанти

Държавната гаранция за нови заеми от банките за студенти и докторанти през 2024 година ще бъде до 40 млн. лв., реши държавното управление.

Държавата оказва поддръжка, като подсигурява главниците и лихвите по отговорностите на младежи, които нямат опция да покрият разноските си за такси за образование и издръжката си през интервала на образованието. Договорените заеми са обезпечени до тяхното цялостно погасяване.

Държавата има подписани типови контракти за кредитиране на студенти и докторанти с шест банки.

За интервала от 1 септември 2010 година до 31 декември 2023 година са подписани контракти за общо 22 310 заема на студенти и докторанти. Общата сума на контрактуваните заеми е 164 067 080,79 лева, като от нея по-голям дял заема сумата на заемите, контрактувани с учащи се против възнаграждение, без значение дали в частни или в държавни висши учебни заведения, в съпоставяне със сумата на заеми на учащи се по държавна поръчка.

20 лечебни заведения получават кувьози и детски респиратори

Министерският съвет одобри решение за апортиране на движими движимости - частна държавна благосъстоятелност, в капитала на 20 /двадесет/ държавни лечебни заведения - търговски сдружения с над 50% държавно присъединяване в капитала.

Движимите движимости съставляват инкубатори за специфични грижи за новородени деца /кувьози/ и апарати за дихателна реанимация /детски респиратори/. С апортирането на движимите движимости ще се усъвършенства качеството на медицинските грижи във връзка с детското опазване на здравето в страната.

Колумбия открива в България консулство, ръководено от почетно консулско длъжностно лице

Министерският съвет одобри решение за предоставяне на единодушие за разкриване на консулство на Република Колумбия в Република България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, със седалище в София и с консулски окръг, обхващащ територията на Република България, и за предоставяне на единодушие господин Теодор Христов Тотев - български жител, да извършва функционалностите на почетно консулско длъжностно лице на Република Колумбия в Република България.

България отдава значимо значение на двустранните връзки с Колумбия и преглежда опциите за тяхното бъдещо развиване във всички области от съвместен интерес в очебийно удобна светлина. Откриването на консулство, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, на Република Колумбия в България, основава спомагателни предпоставки за реализиране на позитивни резултати в устрема към задълбочаване на двустранните връзки с колумбийската страна.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата

Министерският съвет одобри разпореждане за одобрение на спомагателни разходи/трансфери по бюджета на Министерството на защитата за 2024 година в размер на 180 000 хиляди лева, за сметка на преструктуриране на разноските в централния бюджет за осъществяване на нужната политика за повишение на мотивацията за постъпване, осъществяване и задържане на работа в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР