Двата екипа на Военномедицинска академия (ВМА), които помагаха в преодоляване

...
Двата екипа на Военномедицинска академия (ВМА), които помагаха в преодоляване
Коментари Харесай

Радев награди медиците-спасители в Турция

Двата екипа на Военномедицинска академия (ВМА), които помагаха в превъзмогване на следствията след земетресението в Турция, бяха наградени от президента и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

На годишната гала „ Пожарникар на годината ”, на която оценки получиха всички български екипи, взели участие в избавителните интервенции, участва и полк. проф. Владимир Василев, заместник-началник на ВМА.

11 дни медиците под пагон бяха един до друг с локалните спасители и търсеха оживели под руините.
Майор доктор Цветан Станимиров, капитан доктор Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков са част Модулните военномедицински формирования за обезпечаване на здравна помощ при бедствия, повреди, произшествия и други. Те имат богат опит както в задгранични задачи и авиомедицинска евакуация, по този начин и при разнообразни произшествия с голям брой потърпевши.

Екипите на ВМА бяха измежду първите мобилизирани и отпътуваха единствено няколко часа, откакто станаха ясни мащабите на бедствието в Турция. И се завърнаха последни – след повече от 10 дни на терен. На летище „ Враждебна ” те бяха посрещнати от началника на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, който им благодари за изпълнената задача.

Във време на политическо разделяне и песимизъм нашите спасители демонстрираха новото лице на България – това на сплотените, смелите и всеотдайните. Куражът и себеотрицанието на стотиците български спасители, пожарникари, медици, военнослужещи и доброволци запази живота на доста хора, дава религия, вяра и очакване и демонстрира опциите на българската страна. Дълбок реверанс пред всички вас, съобщи президентът Румен Радев.

Медиците под пагон бяха поздравени и от министъра на защитата Димитър Стоянов: Спасителите направиха подвиг в спокойно време. Благодаря на всички наградени за това, което направиха в полза на българското общество и на прилежаща Турция.

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР