Дванайсет души са загинали при катастрофа на самолет на "Бек

...
Дванайсет души са загинали при катастрофа на самолет на "Бек
Коментари Харесай

12 загинали в самолетна катастрофа в Казахстан

Дванайсет души са починали при злополука на аероплан на "Бек еър " (Bek Air) покрай Алмати, заяви на конференция през днешния ден вицепремиеръът на Казахстан Роман Скляр, съобщи ТАСС.

Загинали са основно пасажерите, намиращи се в носовата част. Общо са починали 12 души, от тях осем на мястото на злополуката, двама в болница и двама на летището на Алмати, посочи той. Хоспитализирани са 49 души, от тях 18 са в тежко положение. По-рано бе обявено, че жертвите са 15, само че по-късно данните бяха поправени. По конкретизирани данни на борда на самолета "Фокер-100 ", холандско произвеждане, е имало 93-ма пасажери и петчленен екипаж.

Причината за злополуката не е ясна, само че управляващите преглеждат два вероятни сюжета - пилотска неточност и техническа щета.

Президентътът на Казахстан разгласи 28 декември за ден на печал. В Алмати десетки хора се подредиха на опашка пред локалната кръвна банка, с цел да дарят кръв за потърпевшите, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът Токаев даде обещание обезщетения за фамилиите на жертвите и "сурово наказване за отговорните в сходство със закона ". Създадена е държавна комисия за следствие на събитията към нещастието и тя към този момент работи на мястото на злополуката.

Според пресслужбата на министерството на промишлеността и инфраструктурното развиване на Казахстан самолетът е изпълнявал полет от най-големия град на страната Алмати до столицата Нур Султан. При излитането е изгубил височина и се блъснал в бетонно ограждение, а по-късно и дребна двуетажна сграда сред обитаемоте пунктове Гулдала и Алмерек в Алматинска област. Не е имало пожар.

Пресслужбата на министерството заяви също, че самолетът е създаден през 1996-а - годината на банкрута на холандската компания, когато производството на самолетите бе спряно. "Бек еър " има 9 самолета от този вид. Катастофиралата машина е имала документ за летателна валидност, публикуван през май 2019 година След днешното произшествие полетите на всички самолети "Фокер-100 " са спрени до приемане на резултатите от следствието.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР