Дванадесет страни са се съгласили да доставят на Украйна около

...
Дванадесет страни са се съгласили да доставят на Украйна около
Коментари Харесай

ABC News: 12 страни са готови да дадат свои леопарди на Украйна

Дванадесет страни са се съгласили да доставят на Украйна към 100 танка Leopard 2, немско произвеждане, в случай че Берлин даде единодушието си, съобщи американският тв канал ABC News, базирайки се на извънредно изявление с върховен украински представител.

Повечето от европейските съдружници в НАТО са въоръжени с такива танкове, само че могат да ги реекспортират единствено с разрешението на държавата-доставчик. 100 танка се равняват на близо една бригада (три батальона). Съставът ѝ би могъл да бъде напълно комплектован с 14 танка от същия клас, марка Challenger 2, които Англия към този момент разгласи, че изпраща на Украйна.
 Танк Leopard 2 на проява за медии край Мюнстер на 28 септември 2011 година Снимка АП Българска телеграфна агенция

Украинският източник е споделил пред ABC News, че споразуменията за доставката на " леопардите " са били реализирани на среща на министрите на защитата на 30-те членки на НАТО и на още 20 страни предишния петък в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, където беше обсъждана военната помощ за Украйна.

Страни като Полша и Финландия към този момент демонстрираха обществено, че желаят да доставят част от техните танкове Leopard 2 на Украйна.

Украинският представител, който съгласно малкия екран е осведомен с въпроса, е споделил, че Испания, Нидерландия и Дания също са съгласни да дадат част от техните танкове, само че единодушието на Германия е към момента належащо за обединението от страни да действат по тематиката.

Администрацията на Байдън и други западни държавни управления работят за увеличение на военния потенциал на Украйна преди допустима ескалация на боевете през идващите седмици или месеци, отбелязва ABC News.

По време на брифинг предходната седмица западен посланик назова настоящия миг " подобаващ " за даване на нови качества като танкове на Украйна.

„ Съюзниците на Украйна имат способността да усилят количеството и качеството на военния потенциал на Украйна по метод, който Русия просто не може “, сподели дипломатът.

Високопоставеният украински чиновник, който е приказвал пред ABC News при изискване за анонимност, сподели, че създадените в Германия танкове Leopard също са незабавно нужни на Украйна, защото нейните ресурси от муниции за нейните танкове от руската епоха „ се изчерпват “.

Украйна не е в положение да създаде нови муниции за тези танкове от руската епоха, сподели служителят, „ тъй че това ни принуди да намерим различен метод “.

По-рано този месец Обединеното кралство направи алегоричен жест, като даде обещание да достави на Украйна 14 от своите танкове Challenger 2.

Така държавното управление на Обединеното кралство се опита да убеди Берлин да даде и част от своите " леопарди ". Украинският представител е казал пред ABC News, че това е помогнало.

„ Това стартира да бъде реалистично след решението в Обединеното кралство. Министърът (на защитата на Обединеното кралство Бен) Уолъс проби тази стена “, сподели служителят.

Германия е изправена пред рецензии за закъснение на решението си дали да утвърди износа на танкове Leopard.

В изявление, излъчено по немската телевизия предишния четвъртък, ден преди срещата на върха в Рамщайн, украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че забавянето коства на страната му всекидневни загуби в жива мощ.

„ Тук умират хора всеки ден “, сподели той. „ На разбираем език - можете ли да доставите " леопарди ", или не? “

Украинският източник е добавил пред ABC News, че Киев демонстрира огромно „ схващане “, че срещата на върха в Рамщайн се е състояла на втория работен ден за новоназначения немски министър на защитата Борис Писториус.

„ Не е моментът да оказваме напън върху новоназначен министър на защитата. Ние изцяло разбираме (нуждата) той да обсъди това в допълнение “, е споделил представителят пред ABC News.

Германската отбранителна група Rheinmetall може да достави 139 съществени бойни танка Leopard на Украйна, в случай че това бъде поискано от нея, сподели представител на компанията пред медийната група RND, представена през днешния ден от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че немският канцлер Олаф Шолц до момента се е въздържал да позволи доставката на танковете или да разреши на други страни от НАТО да създадат това.

Производителят Rheinmetall може да достави 29 танка Leopard 2A4 до април/май и още 22 от същия модел в края на 2023 година или началото на 2024 година, сподели представителят.
 Танк Леопард 1 на Бундесвера. Снимка Уикипедия
Може също да достави 88 по-стари танка Leopard 1, е споделил представителят, без да прецизира времето на евентуалната им доставка.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР