Дванадесет милиона ученици във Франция се върнаха в класните стаи

...
Дванадесет милиона ученици във Франция се върнаха в класните стаи
Коментари Харесай

Френските училища отново отвориха врати с церемонии в памет на учителя Самюел Пати

Дванадесет милиона възпитаници във Франция се върнаха в класните стаи през днешния ден, за пръв път откакто ислямски ектремист обезглави учителя Самюел Пати, който посочил карикатури на пророка Мохамед в час за свободата на изложение, съобщи Асошиейтед прес.

В 11 ч. през днешния ден в учебните заведения беше непокътната минута безмълвие в памет на Пати, а преподавателите подсетиха на учениците за техните права и отговорности в "свободна народна власт ".

Във Франция е въведена най-висока степен на отбрана след траялите набези след убийството на Пати, в това число в черква в Ница и против духовник в Лион, а хиляди бойци бяха ситуирани да пазят места за молитва и учебни заведения.

Френският министър председател Жан Кастекс и министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер отдадоха респект дружно с преподавателите от учебното заведение "Льо боа д`Олн ", където беше преподавател Пати. Вратите на гимназията в Конфлан Сент Онорин остават затворени за възпитаници до на следващия ден, съобщи Ройтерс.

Макрон назова Пати "тих воин ", посветил се на идеята да приобщи учениците си към главните френски полезности за независимост на убежденията и на изложение. Пати стана "лицето на републиката, на нашето предпочитание да пречупим волята на терористите и да живеем в общественост на свободни жители в нашата страна ", сподели президентът на 21 октомври по време на излъчена по малкия екран гала в Сорбоната.

Цяла Франция през днешния ден прочетоха пред учениците си фрагменти от писмо на Жан Жорес до преподавателите, в което изявеният мъдрец и политик от 19 век акцентира ролята им в развъждането на младите жители.

"Те ще бъдат жители и би трябвало да знаят какво е свободна народна власт, какви права им дава, с какви отговорности ги натоварва грижата за суверенитета на нацията ", е написал Жорес.

Преди 140 години мислителят и политик Жорес направлява педагозите да учат френските деца "да познават Франция, нейната география и история, нейното тяло и душа ".

В деня на общонационална памет към учениците се обърна и президентът Макрон. "Вие, младежите, сте бъдещето на Франция. Да си французин в републиканско учебно заведение значи да се учиш да бъдеш свободен и разкрепостен, да повишаваш нивото на знанията си. Заедно ще издържим тестванията, които ни ни донесе ориста ", написа президентът в обръщение във Facebook.

Президентът прикани учениците да разискват всеобщо случилото се в Конфлан-Сент-Онорин. "Говорете за това, което ви сплотява ", прикани френският държавен глава.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР