Дванадесет мигранти от Северна Африка пътуват между Истанбул и Одеса

...
Дванадесет мигранти от Северна Африка пътуват между Истанбул и Одеса
Коментари Харесай

Турция и Украйна си прехвърлят отговорността за 12 мигранти, блокирани в Черно море

Дванадесет мигранти от Северна Африка пътуват сред Истанбул и Одеса в последните седем седмици, защото нито една страна не желае да ги одобри. Те се намират на борда на ферибот на датската компания DFDS, оповестява организация " Ройтерс ".

" Имат уклон към принуждение и експанзия и са заплашвали да скочат през борда, тъй че нямаме опция, с изключение на да ги държим заключени в кабините ", споделя представител на DFDS. Компанията е наела турски охранители и е поканила представители на Организация на обединените нации да разпитат мъжете, измежду които допускат, че има шестима мароканци и четирима алжирци, произходът на другите двама е незнаен.

Датското външно министерство договаря с Турция, Украйна и, защото фериботът плава под литовски байрак, с Вилнюс. " Проблемът може да бъде решен. Нужно е единствено бързо решение от Анкара или от Киев ", споделя източник на " Ройтерс " от датското външно министерство.

Говорител на украинската гранична полиция изяснява, че мъжете желали да минат от Турция в Румъния, само че се качили на неверния ферибот и се озовали в Украйна, която няма да ги одобри, защото нямат документи.

" Проблемът е, че Турция не ги желае, а би трябвало да ги вземе, тъй като са тръгнали от там ", сподели той и добави, че съгласно двустранно съглашение, страната, която е довела такива лица, би трябвало да ги върне назад. От турското външно министерство обявиха, че всички виновни институции наблюдават случая.

Датската фериботна компания счита, че младите мъже са съумели да се скрият в транспортно средство, качено на ферибота. Според нейни представители най-хубавото решение би било Анкара или Киев да одобряват мъжете; или идентичността им да се откри и да бъдат пратени назад в родните си страни. " Абсолютно безсмислено е ние да се занимаваме с това ", гласи изказване на компанията. " Отговорността е на граничните управляващи, а не на една транспортна компания ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР