Дванадесет държави от ЕС са изправени пред съкращения на доставките

...
Дванадесет държави от ЕС са изправени пред съкращения на доставките
Коментари Харесай

ЕК: 12 държави от ЕС получават по-малки количества газ от Русия

Дванадесет страни от Европейски Съюз са изправени пред съкращения на доставките на съветски газ, като 10 от тях са издали ранни предизвестия като част от системата за сигурност на доставките на „ синьо гориво “. Това съобщи на чуване в Европейския парламент на пленарна сесия в Брюксел в четвъртък първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, без да посочи какъв брой от тези случаи са свързани с отхвърли на локалните консуматори да заплащат за газ в рубли съгласно разпоредбите, които са в действие от 1 април, въведени в отговор на антируските наказания на Европейски Съюз, предава ТАСС.

„ Общо 12 страни са наранени от намаляването на доставките на съветски газ, 10 страни са издали ранни предизвестия като част от законодателството за сигурността на доставките на газ. Рискът от спиране на доставките през днешния ден е действителен “, акцентира Тимерманс. В същото време той означи, че „ газохранилищата в Европейски Съюз сега са запълнени с над 50%, което е доста по-високо от миналогодишното число на тази дата “.

Еврокомисарят е безапелационен, че Руската федерация „ употребява газа като оръжие “.

От 1 април купувачите от вражески страни могат да заплащат за съветски газ единствено в рубли. Въпреки това, като се има поради валутата на договорите (обикновено долари и евро), Москва се срещна с контрагентите на половина: купувачите би трябвало да трансферират средства в задгранична валута към Газпромбанк, която ще купува рубли на тържища и ще ги превежда в специфични рублеви сметки на вносителите, от което заплащането към този момент ще бъде осъществено.

Европейската комисия в началото счете тази скица за нарушаване на глобите. Въпреки това, както заяви Bloomberg, Европейска комисия разшири новия правилник, съгласно който европейските вносители ще могат да продължат да заплащат за съветски газ, без да нарушават глобите, наложени на Москва, и да откриват банкови сметки за разплащания във валутата, планувана в договорите. Актуализираното управление също по този начин загатва, че фирмите би трябвало ясно да заявят, че смятат своите договорни отговорности за изпълнени, откакто платят в евро или долари, без да чакат конвертирането им в рубли.

Към 1 юни „ Газпром “ е прекратил доставките на съветски газ за България, Дания, Нидерландия, Полша и Финландия. Това се дължи на обстоятелството, че контрагентите от тези страни не плащаха в точния момент за енергийни запаси и отхвърлиха да правят заплащания в рубли. Намаляване на доставките на съветски газ сега записват Германия, Италия, Австрия и Гърция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР