Двамата средношколци от ПГХВТ „Атанас Ченгелев“ - Андрей Гъдев и

...
Двамата средношколци от ПГХВТ „Атанас Ченгелев“ - Андрей Гъдев и
Коментари Харесай

Две момчета намериха работа и дом благодарение на Биовет

Двамата средношколци от ПГХВТ „ Атанас Ченгелев “ - Андрей Гъдев и Милен Иванов, към този момент са част от колектива на "Биовет " АД, откакто сполучливо приключиха паралелката по "Технология на биопроизводството " в пещерската гимназия, написа kmeta.bg.

Деветнадесет годишните младежи са прекарали детството си в Центрове за обществена протекция и корените на бащините им родове са в Стара Загора и Бургас. Поради стичане на събитията те идват в Пещера и вземат решение да продължат образованието си в професионалната гимназия по химия.

Двамата са били на процедура в предприятието, само че към този момент прекрачват прага му като служащи в разнообразни цехове. И в случай че досега практиката е разнообразявала битието им, към този момент ще се трансформира в всекидневие, което носи и отговорности със себе си.

"Те ще бъдат назначени на краткотрайни трудови контракти и когато покажат, че са съществени, ще получат непрекъснат контракт ", споделя наставникът им Георги Щерев. Той е удовлетворен от сегашните им индикатори, само че припомня, че когато човек стартира да упражнява дадена специалност, с цел да се утвърди му следва още доста дълъг път.

За Андрей е значимо да благодари на чиновниците на Дневния център за настаняване от фамилен вид в Пещера, където дружно с Милен са живели досега. Поради завършването на гимназията, те повече не могат да останат там. Тогава ръка подава управлението на "Биовет " АД като обезпечава освен работа, а и дом на двете момчета.



От първи юли те са настанени в общежитието на предприятието. Споделят, че имат всички улеснения и се усещат добре. За Милен значимото решение да продължи в „ Биовет “ се дължи на топлото и човешко отношение, което е срещнал от колектива и от директния си ментор Георги Щерев. Него той сочи като образец, за човек кадърен да даде интелигентен и своевременен съвет, а също по този начин и като огромен експерт.

Причината да изберат специалността в гимназията се дължи на директорката Славея Златанова, която персонално ги е поканила да се запишат в паралелката, те не съжаляват, че са я послушали. По време на своето образование младежите са получавали и трудови хонорари, защото в предприятието всеки час труд положен от учениците на обучителна процедура се заплаща.

"Учениците са доста удовлетворени, тъй като първо усвояват теорията в действителни условия и си основават ясна визия, какво ги чака в бъдеще. На второ място те са удовлетворени и от това, че в края на месеца си получават направените с почтен труд пари. “ – споделя Георги Щерев.

"Смятам, че основаването на трудови привички у децата е извънредно значимо, а също по този начин то им работи и възпитателно. Има деца, които споделят: „ Едва в този момент разбирам по какъв начин си изкарват парите моите родители. “ Това ги учи и да си вършат сметка на приходите и да не си харчат парите за ненужни движимости. " – добавя Георги Щерев.

Момчетата няма да заплащат наем за стаята си. Общежитието е напълно актуализирано и предопределено за начинаещи фрагменти на предприятието. В него могат да намерят място и служащите, които не са родом от Пещера и не могат да се прибират всеки ден вкъщи.

"Всички записали се в паралелката "технология на биопроизводствата " получават при започване на годината еднократна помощ в размер на 100 лв.. Освен това според от триумфа си, получават стипендия от 40 до 60 лв.. На пътуващите от близките селища Брацигово, Бяга, Козарско, Исперихово покриваме пътните разноски. Средствата които заделяме за младежите не са дребни, (близо 100 000 лева за година, от които за стипендии 40 хиляди лева) само че ние освен влагаме в бъдещите си фрагменти, само че и споделяме отговорността за качеството на професионалното образование и изобщо за възпитаването в труд и отговорност на младежите. " – добави Георги Щерев.

Добрата вест е, че избора на Андрей и Милен са създали още трима средношколци, които през есента ще се причислят към колектива на "Биовет " АД.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР